Historisk arkiv

Ekspressbuss tar trafikk fra personbil og tog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 12/98
Dato: 3.2.98

Tjøme - Tønsberg - Horten - Oslo:

Ekspressbuss tar trafikk fra personbil og tog

  • 30 - 40 prosent av de som reiser med den nye ekspressbussruten Tjøme - Tønsberg - Horten - Oslo benyttet bil før ekspressbussruten ble opprettet.
  • Den nye ruten tar passasjerer fra toget: 45 - 55 prosent av passasjerene med ekspressbussen benyttet tidligere toget på denne strekningen. Men denne overgangen fra tog til ekspressbuss utgjør bare 3-4 prosent av NSBs passasjerer på strekningen. Den nye ekspressbussruten er et supplement til tog i kollektivtilbudet mellom Oslo og Vestfold.
  • Ruten har i liten grad ført til nyskapt trafikk. Opptil fem prosent av de som bruker busstilbudet er nye reisende. Dette er mindre enn erfaringer fra tidligere undersøkelser i Norge. Resultatene samsvarer derimot med danske erfaringer.

Dette viser en undersøkelse som Hjellnes Cowi AS har utført på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. Undersøkelsen tar for seg trafikkutvikling og trafikkgrunnlag for ekspressbussruten Tjøme - Tønsberg - Horten Oslo. Farmandbuss AS (nå en del av Norgesbussgruppen) tok i mars 1997 til med trafikk på strekningen, med to daglige avganger i hver retning mandag - fredag og en daglig avgang i hver retning lørdag og søndag.

I vilkåret for ruteløyvet er det slått fast at ekspressbussen kan ta opp og sette av passasjerer bare på de to delstrekningene Tjøme - Kopstadkrysset i Vestfold og Galleri Oslo - Høvik i Bærum.

Farmandbuss fikk et foreløpig ruteløyve ut 1997. Dette løyvet er seinere blitt forlenget ut 1998, i påvente av at det blir gjennomført en vurdering av trafikkutvikling og trafikkgrunnlag for ruten.

Oppmykning av vilkår for tildeling av ruteløyve

Opprettingen av den nye ekspressbussruten Tjøme - Tønsberg - Horten - Oslo hadde sammenheng med at det i statsbudsjettet for 1996 ble åpnet for en viss oppmykning av vilkårene for tildeling av ruteløyve for drift av ekspressbuss på strekninger der bussen ikke kjører parallelt med jernbanen og på rutestrekninger som betjener områder bortenfor jernbanenettet. I slike tilfeller burde hensynet til brukerne veie tungt, og tillegges større vekt enn hensynet til det enkelte transportmiddel. Stortinget sluttet seg til dette opplegget, og ba om at erfaringene med de nye retningslinjene skulle vurderes etter noe tid.

Positiv passasjerutvikling

Undersøkelsen viser at 80-90 prosent av de reisende vil benytte ruten seinere. Passasjerutviklingen på ruten er positiv og i undersøkelsen anslår man potensialet til 15 000 passasjerer i året. Særlig benytter mange ruten fredag og mandag i sommersesongen. Besøks- og fritidsreiser dominerer.

Studenter, skoleelever og pensjonister utgjør 40 prosent av de reisende.

Framtidige retningslinjer

- Det er positivt at kollektivtilbudet mellom Oslo og Vestfold blir styrket, og det er gledelig at mange lar bilen stå hjemme og benytter bussen. Overgangen av passasjer fra tog til buss er stor og krever en viss oppmerksomhet ved vurdering av retningslinjer for tildeling av løyve for ekspressbusstransport i tiden framover, sier statssekretær Torild Skogsholm i Samferdselsdepartementet.

Hun viser ellers til Stortingets ønske om at det skal gjennomføres en bredere gjennomgang av grunnlaget for ekspressbusstilbudet. - Samferdselsdepartementet har nylig invitert forskningsmiljøer til å skissere et opplegg for en slik gjennomgang. Den undersøkelsen som Hjellnes Cowi AS nå har gjennomført, vil også inngå som en del av beslutningsgrunnlaget for framtidige retningslinjer for drift av ekspressbussruter, sier statssekretær Torild Skogsholm.

Lagt inn 3. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen