Flere og sterkere tiltak er nødvendig for vegtrafikken
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Samferdselsdepartementet
Pressemelding | Dato: 27.11.1998 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
Nr. 124/98
Dato 27.11.98
Bedring av luftkvaliteten i byene:
Flere og sterkere tiltak er nødvendig for vegtrafikken
- For å bedre luftkvaliteten i byene vil det være nødvendig å ta i bruk vegprising, restriksjoner for kjøring med piggdekk og parkeringsreguleringer. I en slik langsiktig strategi vil det også være nødvendig med økt satsing på kollektivtransport og utbygging av en miljøvennlig infrastruktur. Arbeidet vil foregå i nær kontakt med de aktuelle kommunene. Et slikt samarbeid om bruk av flere og sterkere virkemidler er nødvendig dersom vegsektoren skal oppfylle de nye målene for luftkvalitet som regjeringen har fastsatt, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.
De nye overordnede målene er vesentlig strengere enn dagens krav og er også strengere enn de kravene som nylig er tatt inn i et nytt forslag til EU-direktiv.
Vegprising
Vegprising og tidsdifferensierte bompengesatser er egnet til å regulere trafikken på en effektiv måte. Dette kan bidra til bedre utnyttelse av vegene og begrense lokale miljøproblemer.
Kommunene har allerede i dag mulighet til å benytte tidsdifferensierte bompengesatser. Dette forutsetter lokalpolitiske vedtak og godkjenning i Vegdirektoratet. I dag har Trondheim en ordning med moderat tidsdiffensiering. En ordning med tidsdifferensiering er også lagt til grunn i regjeringens forslag om delvis bompengefinansiering ved utbygging av transportsystemet på Nord-Jæren.
I dag er det lovbestemt at bompengeinntekter kun kan gå til finansiering av veganlegg. Samferdselsdepartementet tar sikte på å foreslå en lovhjemmel om bruk av vegprising med sikte på at trafikkregulering skal være hovedformålet med en slik ordning. I denne sammenhengen vil man også vurdere bruk av inntektene fra ordninger med vegprising.
Satsing på kollektivtransport
I regjeringens budsjettopplegg for 1999 legges det blant annet vekt på å styrke kollektivtransporten i de fire største byområdene gjennom særskilte tilskudd (storbymidler). I budsjettet er det også lagt vekt på kollektivtiltak langs vegnettet.
Kollektivtransport skal i større grad bli en innarbeidet del virksomheten til Statens vegvesen. Etaten er fra 1998 tillagt et større ansvar på dette området.
Hensikten er å sørge for at utbygging av veg- og kollektivtransport blir sett i sammenheng. Samferdselsdepartementet har blant annet gitt Vegdirektoratet i oppdrag å samarbeide nært med Jernbaneverket i forbindelse med en plan for utbygging av kollektivtransporten i Oslo- og Akershusregionen (Oslopakke 2). En slik samordning av vegutbygging og løsninger for kollektivtransporten er også lagt til grunn i forslaget om delvis bompengefinansiering ved utbygging av transportsystemet på Nord-Jæren. I arbeidet med ”Bergensprogrammet” legges det på tilsvarende måte opp til samordning når det gjelder utbygging av hovedvegnettet, gang- og sykkelveger, kollektivtransport og miljøtiltak
Staten bidrar til finansiering av kollektivtrafikken gjennom generelle rammetilskudd til fylkeskommunen, kjøp av jernbanetjenester, utbygging av infrastruktur for jernbane, riksveginvesteringer, støtte til driftsforsøk og forsknings- og utredningsvirksomhet.
Parkeringsregulering
Samferdselsdepartementet ser på parkeringsregulering som et viktig virkemiddel for å redusere kø-, trafikk-, og miljøproblemer. Regionale og lokale myndigheter i by- og tettsteder bør samarbeide om en helhetlig parkeringspolitikk. Statens rolle vil være å fjerne unødvendige, formelle hindringer og sørge for en videreutvikling av lovverket.
.
Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen