Historisk arkiv

Gardermobanen: Kostnader, inntekter og verdivurdering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 19/98
Dato:260298

Gardermobanen:

Kostnader, inntekter og verdivurdering

Dersom en ser bort fra ekstrakostnadene ved tetting av Romeriksporten, er kostnadsanslaget for utbygging av Gardermobanen nå på seks milliarder 1998-kroner. Dette er innenfor den opprinnelige kostnadsrammen på 4,6 milliarder 1992-kroner, med tillegg av den usikkerhet på 20 prosent som ble lagt til grunn da Stortinget høsten 1992 vedtok utbygging av banen. I tillegg kommer nå 750 millioner kroner i ekstrakostnader i forbindelse med den uforutsette og ekstraordinære tettingen av Romeriksporten.

Dette går fram av et forslag som regjeringen la fram i statsråd i dag. Regjeringen går i forslaget inn for at staten sikrer økonomien og finansieringen for NSB Gardermobanen fram til våren 2000. Forslaget tar ellers for seg dekning av kostnadsoverskridelse for bygging av Jernbaneverkets forbindelsesspor fra Hovedbanen til Gardermobanen. Det blir dessuten foreslått at en totalvurdering av selskapets økonomiske grunnlag skal utsettes til våren 2000, det vil si til avleggelse av regnskapet for 1999.

Samferdselsdepartementet mener at alle kostnader som er påløpt ved bygging av Gardermobanens strekning Oslo - Gardermoen, medregnet renter av statens lån, bør dekkes av NSB Gardermobanen AS. Selskapet må derfor dekke ekstrakostnader i forbindelse med tetting av Romeriksporten.

Dessuten må selskapet - på grunnlag av at selskapet inngikk en fastprisavtale med Jernbaneverket - bære kostnadsoverskridelsen for arbeidet med å bygge Jernbaneverkets forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen, selv om det ikke er en del av Gardermobanen.

- På den annen side er det ikke rimelig at selskapet i en driftssituasjon skal bære kostnadene med utbyggingen av banestrekningen Gardermoen - Eidsvoll. NSB Gardermobanen AS har - i egenskap av utbyggingsselskap - stått for byggingen av denne strekningen. Men selskapet skal, som framtidig trafikkselskap, ikke benytte denne strekningen, går det fram av forslaget.

Verdivurdering

I forslaget blir det vist til at det knytter seg stor usikkerhet til selskapets framtidige markeds- og inntektsmuligheter. Dette betyr igjen at det nå er betydelig usikkerhet når det gjelder selskapets verdi.

I tillegg kommer den usikkerhet som problemene med Romeriksporten har skapt. - Dersom arbeidet med å tette Romeriksporten under Østmarka ikke kan gjennomføres slik at tunnelen kan tas i bruk når flyplassen åpner 8. oktober i år, må flytogene til NSB Gardermobanen AS benytte Hovedbanen mellom Oslo og Lillestrøm. Det betyr færre avganger og lengre reisetid. Et slikt redusert tilbud vil føre til at selskapet får et inntektstap, går det fram av forslaget.

Etter Samferdselsdepartementets oppfatning vil en vurdering av framtidig inntjening og behovet for ny egenkapital kunne gjøres på et vesentlig sikrere grunnlag når mye av usikkerheten omkring utbyggingen er borte og når resultatet av mer enn ett års drift foreligger. Samferdselsdepartementet går derfor inn for at en den varslede vurderingen av selskapets verdier, medregnet selskapets egenkapital, blir utsatt til våren 2000, i forbindelse med avleggelse av regnskap for 1999.

Staten sikrer økonomi og finansiering

Regjeringens går inn for at staten sikrer økonomien og finansieringen til NSB Gardermoen AS og legger fram et opplegg med blant annet følgende forslag:

  • Et regnskapsmessig underskudd i 1998 og 1999 gjøres opp mot en tilsvarende reduksjon i statens lån til selskapet.
  • Likviditeten i selskapet sikres ved at betalingen av renter på statens lån tilpasses selskapets likviditet. Eventuelle ytterligere behov for likviditet vil bli tilført selskapet fra staten.
  • Selskapet NSB Gardermobanen AS belastes kostnadsoverskridelsen ved byggingen av Jernbaneverkets forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen. Utgangspunktet for dette er en juridisk vurdering av den avtalen som er inngått mellom NSB Gardermobanen AS og Jernbaneverket.
  • Banestrekningen Gardermoen - Eidsvoll, med investeringskostnader på 1500 millioner kroner, overtas av Jernbaneverket.

Forslagene betyr at staten sikrer økonomien og finansieringen for NSB Gardermobanen AS fram til våren 2000.

- Tiltakene som foreslås anses som nødvendige for at selskapet skal kunne fortsette sin drift på dagens grunnlag. Alternativet vil kunne være en betydelig nedskriving av selskapets eiendeler og sletting av gjeld. Etter Samferdselsdepartementets oppfatning bør selskapet få en mulighet til å prøve seg i markedet på basis av den opprinnelige forutsetningen om at ikke bare investeringene i togene, men også selve baneutbyggingen skal finansieres ved betaling fra trafikantene, heter det i forslaget.

Budsjettmessige virkninger

For å fullføre utbyggingen av Gardermobanen vil det være nødvendig å utvide lånerammen i 1998 for NSB Gardermobanen AS ut over den lånerammen som ble fastsatt i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 1998. - Lånerammen må totalt økes med 1 193 millioner kroner. Av dette utgjør tetting av Romeriksporten 750 millioner kroner, mens overskridelsen knyttet til arbeidet med Jernbaneverkets forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen utgjør 443 millioner kroner.

Evaluering

Samferdselsdepartementet ønsker at det skal foretas en bred gjennomgang av utbyggingen av Oslo Lufthavn Gardermoen og Gardermobanen. Arbeidet skal omfatte både planleggings- og utbyggingsfasen, med vekt på beslutningsprosesser, ansvarsforhold, organisering av arbeidet, økonomiske anslag, kostnadsstyring, rutiner for kvalitetssikring og informasjonsflyt. Miljøaspektet skal ha særlig oppmerksomhet.

En evalueringsgruppen vil bli oppnevnt med det første, med sikte på at den skal ta til med arbeidet i løpet av våren 1998.

Lagt inn 26. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen