Historisk arkiv

Gardermobanen: Tetting av “Romeriksporten”/ Beredskapstiltak for tilbringertransporten til Oslo/ Miljøtiltak i Groruddalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 20/98
Dato:260298

Gardermobanen:

- Tetting av “Romeriksporten”
- Beredskapstiltak for tilbringertransporten til Oslo
- Miljøtiltak i Groruddalen

Regjeringen står fast ved kravet om at jernbanetunnelen Romeriksporten, på den nye Gardermobanen, skal være så tett at vannbalansen kan gjenvinnes i de berørte deler av Østmarka. Arbeidene med bruk av tettingsmetoden “etterinjeksjon” bør fortsette fram til 15. april i år. Selv om en i denne perioden ikke oppnår å få tunnelen tilstrekkelig tett, vil disse arbeidene være det beste alternativet i denne perioden, uansett hvilken metode det kan bli nødvendig å velge på et seinere tidspunkt, går det fram av et forslag fra regjeringen.

Samferdselsdepartementet foreslår at en beredskapsplan for tilbringertransporten til Oslo lufthavn Gardermoen iverksettes, og legges opp slik at den kan avbrytes hvis Romeriksporten blir tett så tidlig at flytogene kan kjøre som forutsatt ved åpningen av flyplassen.

Forslagene, som ble lagt fram i statsråd i dag, tar blant annet for seg tetting av Romeriksporten og beredskapstiltak for tilbringertransport. Forslagene omfatter ellers spesielle miljøtiltak i Groruddalen - for å redusere den ekstra støybelastningen for beboerne i Groruddalen som følge av økt veg- og jernbanetrafikk.

Beredskapsplan for tilbringertransport

Etter Samferdselsdepartementets vurdering er det betydelig risiko for at framdriften i arbeidet med å tette Romeriksporten fører til at flytoget ikke kan settes i ordinær drift til flyplassåpningen. Departementet går derfor inn for at beredskapsplanen for alternativ tilbringertransport til flyplassen settes i verk, men med mulighet til å avbryte arbeidet med planen i fall det seinere viser seg at flytoget likevel kan benytte Romeriksporten ved åpningen av flyplassen. Beredskapsplanen bygger på at flyplassen åpner som forutsatt 8. oktober i år.

Ifølge beredskapsplanen skal det etableres et best mulig togtilbud, med bruk også av de nye flytogene som skal trafikkere dagens jernbanestrekning mellom Oslo og Lillestrøm. Tiltakene skal ikke gå ut over dagens trafikanter. I tillegg skal det opprettes et forsterket busstilbud.

Regjeringen foreslår at det over statsbudsjettet for 1998 skal nyttes i alt 88 millioner kroner til beredskapstiltak for tilbringertransport til flyplassen. Av dette dekkes 49 millioner kroner ved omdisponering innenfor vedtatt budsjettet for 1998, mens 39 millioner kroner foreslås som tilleggsbevilgning. Midlene er fordelt slik:

  • Tiltak på veg: 48 millioner kroner
  • Tiltak på jernbane: 40 millioner kroner

Regjeringen foreslår ellers at Samferdselsdepartementet kan inngå en avtale med aktuelle busselskaper med sikte på at busselskapene skal forplikte seg i en beredskapssituasjon til å tilby et markedsbasert bussruteopplegg i rushtiden, uten tilskudd fra staten. Ved avlysning av beredskapsplanen forplikter staten seg til å dekke kostnader som busselskapene har i samband med forberedelse av beredskapstiltak fram til 21. april da en eventuell avlysning må være klar.

Ekstraordinære miljøtiltak i Groruddalen

I forslaget blir det vist til at åpningen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen fører til økt vegtrafikk i Groruddalen. I tillegg kommer den økte vegtrafikken som følge av eventuelle beredskapstiltak for tilbringertransporten til den nye flyplassen. Langs jernbanen er det også ønskelig å forbedre miljøet for de nærmeste omkringliggende boliger på grunn av økningen av togtrafikken på Hovedbanen mellom Etterstad og Lillestrøm.

Regjeringen foreslår at det bli gjennomført ekstraordinære miljøtiltak i Groruddalen for i alt 25 millioner kroner. Beløpet gjelder støyreduserende tiltak, og er fordelt med 18 millioner kroner til tiltak langs E 6 og sju millioner kroner til tiltak langs Hovedbanen. Planen krever en del forberedelser og planlegging slik at gjennomføringen vil strekke seg inn i 1999.

I tillegg til disse støyreduserende tiltakene har Samferdselsdepartementet bedt Statens vegvesen utrede en løsning med kryss mellom E6 og Smalvollveien, som ledd i en avlastning av boligområder for gjennomgangstrafikk. - Samferdselsdepartementet tar sikte på å komme tilbake til dette prosjektet i budsjettframlegget for 1999, går det fram av regjeringens forslag.

Lagt inn 26. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen