Historisk arkiv

Grenser mellom kringkasting og tele "viskes ut"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 15/98
130298

Grenser mellom kringkasting og tele "viskes ut"

Høyesterettsdommer Karin M. Bruzelius er i statsråd i dag oppnevnt som leder av et utvalg som skal kartlegge og analysere hvordan teletjenester, kringkasting og andre elektroniske informasjonstjenester utvikler seg. Utvalget skal se på hvordan gjeldende regulering på kringkastings- og teleområdet er tilpasset denne utviklingen, og utvalget skal utarbeide konkrete forslag til framtidige reguleringer som kan sikre viktige samfunnsmessige interesser.

- Informasjons- og kommunikasjonsteknologiens raske utvikling skaper nye muligheter og nye utfordringer. Regjeringen er opptatt av å ha en aktiv og framtidsrettet holdning til utviklingen. I forbindelse med at grensene mellom kringkasting, telekommunikasjoner og databehandling er i rask omforming, er det også behov for å vurdere lover og regler på dette området i lys av utviklingen, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum i kommentar i forbindelse med oppnevningen av utvalget.

På områder hvor utvalget finner det vil føre for langt å gå inn i konkrete vurderinger, kan utvalget nøye seg med å trekke opp prinsipielle linjer - for dermed å legge til rette for seinere utredning og oppfølging.

Utvalget har fått frist til 1. april 1999.

Ny teknikk fjerner gamle grenser

Opprettingen av utvalget har bakgrunn i en utvikling med stadig mer bruk av digitalteknikk innenfor kringkasting, telekommunikasjoner og databehandling. Dette fører til en nedbryting av grensene mellom disse områdene. Når disse grensene brytes ned, blir det så skapt grunnlag for samarbeid og tilbud av produkter og tjenester som kombinerer lyd, tekst, data og bilde på tvers av tidligere atskilte områder og bransjer.

Referansegruppe

Til støtte i utvalgets arbeid vil det bli opprettet en referansegruppe bestående av 10-15 representanter fra berørte aktører i tele- og mediesektoren. Utvalget må forelegge viktige spørsmål for referansegruppen til kommentar og orientere denne om utredningsarbeidet underveis.

Utvalgsmedlemmer

Følgende er oppnevnt som medlemmer av utvalget:

Høyesterettsdommer Karin M. Bruzelius, leder, Oslo Professor Jon Bing, Oslo Direktør Vigdis Moe Skarstein, Trondheim Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Oslo Spesialrådgiver Jens C. Koch, Arendal Forskningssjef Hilde Lovett, Århus, Danmark.

Utvalget er opprettet etter samråd mellom Samferdselsdepartementet og Kulturdepartementet, og skal rapportere til de ansvarlige statsråder.

Lagt inn 13 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen