Historisk arkiv

Jernbaneformål: Økt vedlikehold - og tiltak for krengetog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 101/98
05.10.98

Jernbaneformål: Økt vedlikehold - og tiltak for krengetog

Regjeringen foreslår å bruke i alt 4, 6 milliarder kroner til jernbaneformål i 1999.

- Bevilgningene til vedlikehold av jernbanenettet øker med 22 prosent i forhold til 1998. Dette er helt nødvendig for å opprettholde en tilfredsstillende standard på linjenettet og for å bedre regulariteten og punktligheten i togtrafikken. Økt vedlikehold er også en forutsetning for å få størst mulig effekt av de nye krengetogene, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Til investeringer i jernbanenettet er det foreslått til sammen 1 349 millioner kroner. Dette er en økning på 7,3 prosent fra 1998. De største enkeltprosjekter er videreføring av “Nye Nationaltheatret stasjon” og de spesielle krengetoginvesteringene på linjenettet.

- 310 millioner kroner skal nyttes til krengetoginvesteringer på Sørlands-, Dovre- og Bergensbanen. Dette er en økning på 27,5 prosent, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Kjøp av persontrafikktjenester: 980 millioner kroner

980 millioner kroner er foreslått til statlig kjøp av persontrafikktjenester. Beløpet er betaling til NSB BA og omfatter Intercitytog, nærtrafikk-, region- og lokaltog. Ingen av disse toggruppene drives i dag i bedriftsøkonomisk balanse. Forslaget er basert på en gjennomsnittlig takstøkning på 3,5 prosent fra 1. januar 1999.

På grunn av forsinkelsene i Romeriksporten vil NSB BAs togproduksjon være uendret. Etter at tunnelen åpner legges det opp til flere togavganger. Intercity- trafikken vil øke med 35 prosent og nærtrafikken i Oslo-området vil øke med 20 prosent. Det er særlig inter-citytrafikken på Østfoldbanen og den gjennomgående trafikken mellom Lillehammer og Skien som vil få flere avganger.

Linjenettet: Drift og vedlikehold

Til drift og vedlikehold av linjenettet er det foreslått 2 264 millioner kroner - en økning på 8 prosent. Av dette beløpet er 838 millioner kroner avsatt til vedlikehold på eksisterende linjenett. Dette betyr en økning på 22 prosent fra 1998.

Linjenettet: Fordeling av investeringsmidler

Av den foreslåtte bevilgningen på 1 349 millioner kroner til investeringer i linjenettet skal 147,1 millioner kroner nyttes til tiltak for å bedre driftsforholdene på det eksisterende nettet, mens 30 millioner kroner skal gå til detaljplanlegging av enkelte større prosjekter.

Resten av investeringsbevilgningen, det vil si 1 171,9 millioner kroner, skal nyttes til arbeid med større enkeltprosjekter og er fordelt slik:

  • 310 millioner kroner er avsatt til nye tiltak på linjenettet som har betydning for innføring av krengetog på Sørlands-, Dovre- og Bergensbanen. Tiltakene vil gi mulighet for økt hastighet og bedre kapasitet. Dette vil bedre all person- og godstransport på fjerntogstrekningene.
  • 169 millioner kroner til forskjellig arbeid på Østfoldbanen, med denne fordelingen:
    • 150 millioner kroner til utbygging av et kryssingsspor på strekningen Såstad - Haug. Prosjektet er tidligere omtalt som dobbeltsportraséen sør for Moss. Sporet vil i all hovedsak følge dagens trasé og fører til bedre kryssingsmuligheter og en betydelig bedring av punktligheten i togtrafikken.
    • 19 millioner kroner til etterarbeider i forbindelse med frostskader på strekningen Ski- Moss.
  • 30,9 millioner kroner til grunnerverv i forbindelse med utbygging av Gardermobanen.
  • 25,9 millioner kroner i sluttbetaling til NSB Gardermobanen AS for å oppfylle fastprisavtalen som er inngått mellom Jernbaneverket og NSB Gardermobanen for bygging av forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen. Utbyggingen var ferdig i år.
  • 290 millioner kroner til prosjektet “Nye Nationaltheatret stasjon”, som omfatter bygging av to nye spor og publikumsarealer. Utbyggingen er nødvendig for å møte ventet økning i togtrafikken i Oslo-området i de nærmeste årene. Anlegget er planlagt åpnet for trafikk i desember 1999, men noe etterarbeid vil pågå i 2000.
  • 18,6 millioner kroner til etterarbeider på Skøyen stasjon i Oslo. Stasjonen, som er et knutepunkt i kollektivtrafikken, stod ferdig høsten 1998.
  • 49,2 millioner kroner til støytiltak i Gamlebyen i Oslo. Tiltakene omfatter utskifting av vinduer og installasjon av mekaniske ventilasjonsanlegg i boligene. Arbeidet med støytiltakene avsluttes i 1999. Samlet kostnadsoverslag for tiltakene er på 123,4 millioner kroner. Dette er en økning på 47,8 millioner kroner i forhold til tidligere overslag. Økningen har sammenheng med at flere leiligheter nå blir støyisolert og at prisveksten i bygge- og anleggsbransjen blir større enn tidligere forutsatt.
  • I alt 192 millioner kroner gjelder arbeid på Vestfoldbanen, fordelt med:
    • 98 millioner kroner til utbygging av dobbeltspor på strekningen. Åshaugen-Sande-Holm
    • 94 millioner kroner til dobbeltspor på strekningen Skoger - Åshaugen.
  • 10,7 millioner kroner til etterarbeider i forbindelse med at NSB BA har flyttet vedlikeholdet av Intercitytogene til ny driftsbanegård i Skien.
  • 75 millioner kroner til Bergensbanen, med denne fordelingen:
    • 60 millioner kroner til videreføring av arbeid med nytt kryssingsspor i tunnel ved Gråskallen. Prosjektet er planlagt ferdig i oktober 1999.
    • 15,5 millioner kroner til utbedring og linjeutretting på strekningen Tunga-Finse. Midlene skal gå til etterarbeider. Prosjektet er planlagt åpnet for trafikk allerede i oktober 1998.

Detaljplanlegging av utbyggingsprosjekter

Den foreslåtte bevilgningen på 30 millioner kroner til detaljplanlegging av større prosjekter gjelder utbygginger som er aktuelle i de nærmeste årene. Dette omfatter i første rekke følgende prosjekter:

  • Nytt dobbeltspor Skøyen-Asker
  • Ny godsterminal i Sandnes/Stavanger- og Trondheimsområdet
  • Strekningene Barkåker-Tønsberg og Farriseidet-Porsgrunn (Eidangertunnelen) på Vestfoldbanen.

Alternativ finansiering

Som følge av den stramme budsjettsituasjonen de siste årene har NSB og Jernbaneverket satt i gang arbeid med å finne fram til alternative finansieringsmodeller for flere infrastrukturprosjekter, blant annet de nye godsterminalene i Sandnes/Stavanger- og Trondheimsområdet.

Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til dette etter hvert som det foreligger planavklaringer og mer konkrete finansieringsopplegg for prosjektene, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

Skille NSB BA - Jernbaneverket

Det legges opp til å gjennomføre et fullstendig organisatorisk skille mellom særlovselskapet NSB BA og forvaltningsorganet Jernbaneverket fra 1. juli 1999. Endringene betyr blant annet at de to enhetene ikke lenger skal ha samme administrerende direktør og at styret i Jernbaneverket avvikles.

Utbetaling forskjøvet

- I forbindelse med behandlingen av statsregnskapet for 1997 har det kommet fram at Jernbaneverket kan ha forskjøvet utbetalinger fra 1996 til 1997 og fra 1997 til 1998, utover det som betraktes som vanlig kreditt- og betalingstid. Dette forholdet kan få følger for de konkrete disposisjoner på jernbanebudsjettet for 1999, går det fram av forslaget.

Samferdselsdepartementet tar sikte på å komme tilbake til saken i forbindelse med nysaldering av 1998-budsjettet.

Statens jernbanetilsyn: 6,9 millioner kroner

6,9 millioner kroner er oppført til drift av Statens jernbanetilsyn for 1999.

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen