Historisk arkiv

Jernbanens kjøreveg: Økt bevilgning til krengetogtiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 42/98
Dato:150598

Jernbanens kjøreveg: Økt bevilgning til krengetogtiltak

  • Regjeringen har i statsråd i dag foreslått en tilleggsbevilgning på 72 millioner kroner over statsbudsjettet for 1998 til jernbanens kjøreveg, for å legge til rette for bruk av krengetog. NSB BA tar sikte på at krengetog skal tas gradvis i bruk på Sørlandsbanen, Bergensbanen og Dovrebanen i løpet av perioden 1999-2001.
  • Sammen med tidligere vedtatt bevilgning og 96,1 millioner kroner i overførte budsjettmidler som ikke ble disponert i 1997 på Jernbaneverkets investeringsbudsjett, vil dermed til sammen 243,4 millioner kroner kunne nyttes til krengetogtiltak i år, opplyser samferdselsminister Odd Einar Dørum.
  • Regjeringen vil i forbindelse med de årlige budsjetter følge opp behovet for ytterligere midler til gjennomføring av krengetogtiltak i årene 1998-2001, i samsvar med tidligere stortingsvedtak, går det fram av et forslag som ble lagt fram i statsråd i dag.

I forslaget vises det til at Stortinget tidligere har vedtatt en investeringsramme på til sammen 1,6 milliarder kroner for perioden 1998-2001 for å legge til rette for krengetog på Sørlandsbanen, Bergensbanen og Dovrebanen.

NSB BA har bestilt nye krengetog for levering i 1999 og 2000. For at selskapet skal få full nytte av krengetoginvesteringen er det nødvendig å utbedre infrastrukturen på de aktuelle strekningene.

- Satsingen på krengetog vil øke kapasiteten og redusere reisetida. NSB BA har ved investeringen lagt til grunn en innsparing på en time i reisetid på hovedstrekningene. Krengetogene vil dessuten ha vesentlig hyppigere avganger, sammenlignet med dagens ekspresstog. Økt kapasitet vil også være til nytte for godstrafikken på disse strekningene, sier samferdselsminister Dørum.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen