Historisk arkiv

Jernbanetunnel i Gamlebyen: Konsekvensutredning ut på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 97/98
Dato 30.09.98

Jernbanetunnel i Gamlebyen:

Konsekvensutredning ut på høring

Samferdselsdepartementet har i dag lagt fram en konsekvensutredning for jernbanetunnel i Gamlebyen i Oslo.

I tråd med vedtak i Stortinget i mai 1996 tar konsekvensutredningen utgangspunkt i “søndre korridor”. Utredningen, som er utført av Jernbaneverket, beskriver seks ulike alternativer. For fire av disse er tunneltraséene lagt under Minneparken, mellom Ladegården og Bispegården. For to alternativer går tunneltraséen gjennom Loenga, sør for Gamlebyen. Som sammenligningsgrunnlag er det utredet et alternativ der jernbanelinjen ikke går i tunnel gjennom Gamlebyen.

Konsekvensutredningen sendes nå ut på høring og legges ut til offentlig ettersyn, med svarfrist 1. desember i år. Jernbaneverket vil komme med sine endelige vurdering og anbefaling overfor Samferdselsdepartementet etter at høringsuttalelsene til konsekvensutredningen foreligger. Samferdselsdepartementet tar sikte på å legge fram saken for Stortinget våren 1999.

Parallelt med utarbeidingen av konsekvensutredningen har Jernbaneverket Region Øst utarbeidet hovedplan som tar for seg de jernbanetekniske og økonomiske forhold for utbyggingen.

Anleggskostnadene for de seks alternativene, inkludert arkeologiske utgravninger, er beregnet til mellom 4,3 og 5,9 milliarder kroner. Kostnadene omfatter jernbanetunnel under Gamlebygen, nytt godsspor mellom Loenga og Bryn og nødvendige arbeider knyttet til utbygging av nytt dobbeltspor mellom Oslo S og Hauketo, et prosjekt som omtales som “Folloporten”. Av miljømessige og kostnadsmessig grunner er det naturlig å utføre deler av prosjektet “Folloporten” samtidig med eventuell tunnel gjennom Gamlebyen.

Total byggetid for de ulike alternativene varierer fra seks til 11 år.

Anleggskostnadene for selve jernbanetunnelen i Gamlebyen varierer i de seks alternativene mellom 3,3 og 5,2 milliarder kroner.

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet har fire firmaer utført en uavhengig kvalitetskontroll av viktige deler av konsekvensutredningen. Kvalitetskontrollen omfatter anleggskostnader og gjennomførbarhet, støy og vibrasjoner, jernbanedrift og økonomiske analyser. Disse rapportene er også offentlig tilgjengelige.

Konsekvensutredningen har kostet 18 millioner kroner, medregnet midler til kvalitetssikring.

Parallelt med konvekvensutredningen har Oslo kommune utarbeidet en kommunedelplan for jernbanesystemet Oslo S-Bryn. Konsekvens-utredningen er sammenfallende med planforslaget når det gjelder alternative traséer for jernbanen.

For nærmere opplysninger:

Prosjektleder Terje Vegem, Jernbaneverket tlf 22 45 73 67

Prosjektleder Hans Håkon Ruud, Samferdselsdepartementet

tlf 22 24 81 36 Privat 67 97 11 51

Sammendragsrapport “Jernbanetunnel i Gamlebyen” kan fås ved henvendelse til Jernbaneverket tlf. 22 45 71 00

Lagt inn 30. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen