Historisk arkiv

Kostnadsøkning for fastlandssamband til Magerøya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 48/98
Dato:150598

Kostnadsøkning for fastlandssamband til Magerøya

Kostnadene for bygging av vegprosjektet Fastlandssamband til Magerøya, i Finnmark, «Fatima-prosjektet», blir større enn tidligere forutsatt. Kostnadsoverslaget er nå øket til 1 030 millioner. Dette betyr en økning på 94 millioner kroner, eller 10 prosent sett i forhold til det kostnadsoverslaget som er lagt til grunn i tidligere vedtatt budsjett for i år, går det fram av et forslag som er lagt fram i statsråd i dag.

Prosjektet omfatter bygging av 28,8 kilometer riksveg, med blant annet 6,8 kilometer undersjøisk tunnel under Magerøysundet (Nordkapptunnelen), en 4,5 kilometer lang tunnel gjennom Honningsvågfjellet (Honningsvågtunnelen) og 500 meter bru over Kobbholet.

Størstedelen av kostnadsøkningen gjelder de to tunnelene, fordelt med 26 millioner kroner til Nordkapptunnelen og 27 millioner kroner til Honningsvågtunnelen. I kostnadsøkningen er det også innarbeidet et beløp på 35 millioner kroner til uforutsette utgifter i forbindelse med fullføringen av prosjektet.

Kostnadsøkningene for tunnelarbeidet skyldes mer omfattende vann- og frostsikring enn tidligere forutsatt, strengere krav til sikring og dyrere elektroarbeid.

Sammenlignet med opprinnelig kostnadsoverslag fra 1993 er kostnadsøkningen på 375 millioner kroner eller 57 prosent.

Åpnes i juni 1999

Samferdselsdepartementet går inn for at prosjektet blir åpnet for trafikk 1. juni 1999, som tidligere forutsatt. For å kunne åpne anlegget for trafikk 1. juni 1999 må prosjektet bli tilført om lag 80 millioner kroner ekstra i 1998. Samferdselsdepartementet legger opp til at behovet for økte bevilgninger i 1998 blir dekket ved midlertidige omdisponeringer av om lag 40 millioner kroner fra vegprosjektet riksveg 94 Stallogargoflågan i Finnmark. Resten må skaffes til veie gjennom lån fra andre fylker, mot tilbakeføring av midlene i 1999. Samferdselsdepartementet vil, i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 1999, komne tilbake til restfinansieringen av prosjektet.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen