Historisk arkiv

Luftfartsformål: Støtte til et godt flytilbud i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 102/98
05.10.98

Luftfartsformål: Støtte til et godt flytilbud i distriktene

Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 3 250 millioner kroner til luftfartsformål i 1999.

Vel 2 300 millioner kroner gjelder innskudd av ansvarlig lånekapital i Oslo Lufthavn AS. Dette blir i stor grad dekket gjennom det oppgjøret Luftfartsverket mottar for Fornebu.

Budsjettforslaget preges ellers av investeringer for i alt 618 millioner kroner i stamrutenettet og de regionale lufthavnene og et tilskudd på 264 millioner kroner til drift av innenlandske flyruter.

Utgiftene til driften av det statlige luftfartsnettet vil også i 1999 i all hovedsak bli dekket av statens inntekter fra luftfarten. Nedlegging av Fornebu fører imidlertid til at Luftfartsverkets evne til selvfinansiering svekkes. Mens Luftfartsverkets driftsresultat var på 989 millioner kroner i 1997, vil det ventelig bli redusert til om lag 150 millioner kroner i 1999. Luftfartsverkets inntekter vil først øke når Oslo Lufthavn AS gir avkastning på innskutt kapital.

For å opprettholde en nødvendig driftsstandard neste år må derfor Luftfartsverket tære på oppsparte midler i reguleringsfondet.

Tilskudd til regionale lufthavner

Som tilskudd til de regionale lufthavner blir det foreslått 141 millioner kroner. Av dette er 53 millioner kroner tilskudd til ikke-statlige flyplasser, rente- og avdragsrefusjoner og delvis dekning av kostnader i forbindelse med statens overtakelse av de regionale lufthavnene.

De resterende 88 millioner kroner vil bli benyttet til delvis dekning av utgifter til drift og investeringer ved de regionale lufthavnene.

Tilskudd til drift av innenlandske flyruter

264 millioner kroner er ført opp som tilskudd til drift av innenlandske flyruter. Dette er en økning på om lag 20 millioner kroner fra 1998. Beløpet gjelder i det vesentlige drift av Widerøes “kortbaneruter”.

Vestlandet og Helgeland

Widerøes Flyveselskap ASA setter inn ytterligere ett DHC-8 fly på Vestlandet og ett på Helgeland. På Vestlandet øker dermed kapasiteten på kortbanenettet til og fra Oslo med 50 prosent og med nær 30 prosent til og fra Bergen. På Helgeland øker kapasiteten sørover med om lag 30 prosent og med nær 25 prosent nordover.

I samband med ruteomleggingen foreslår regjeringen å øke statens godtgjørelse til Widerøe med 14 millioner kroner for 1999. Godtgjørelsen til Widerøe vil neste år dermed bli på totalt 229 millioner kroner. Selskapet gis anledning til å øke takstene i de berørte ruteområder med inntil tre prosent fra begynnelsen av vintersesongen 1998/99.

Fagernes- Oslo/Bergen

Regjeringen foreslår at det ikke utlyses nytt anbud på flyruten fra Fagernes til Bergen og Oslo når dagens kontrakt med Teddy Air AS utløper 31. juli 1999.

Investeringer

Av den foreslåtte bevilgningen på 618 millioner kroner til investeringer skal 438 millioner kroner nyttes til investeringer ved lufthavnene i stamrutenettet, utenom Gardermoen, mens 180 millioner kroner skal nyttes ved de regionale lufthavnene.

Til større bygg og anlegg ved lufthavnene i stamrutenettet er det ført opp 85 millioner kroner, som er fordelt slik:

  • 38 millioner kroner til fortsatt arbeid med ny taksebane ved Trondheim lufthavn, Værnes. Framdriften i prosjektet framskyndes slik at anlegget kan stå ferdig i slutten av 2000.
  • 16,5 millioner kroner skal brukes til forskjellig arbeid ved Tromsø lufthavn, Langnes.
  • 20 millioner kroner til Stavanger lufthavn, Sola, fordelt med 10 millioner kroner til planlegging og prosjektering av nytt ekspedisjonsbygg og 10 millioner kroner til ny terminalradar.
  • 10 millioner kroner til utvidelse av bagasjehallen på Bergen lufthavn, Flesland

Regionale lufthavner: 180 millioner kroner til investeringer

Det er foreslått 180 millioner kroner til investeringer ved de regionale lufthavnene. Investeringene fordeler seg slik:

  • 85 millioner kroner til videre arbeid ved Båtsfjord lufthavn. Anlegget vil stå ferdig sent i 1999.
  • 35 millioner kroner til innføring av ny teknisk-operativ standard. Midlene skal benyttes til blant annet å oppgradere lysanlegg, oppsetting av vindmålere og opparbeidelse av endefelt.

Luftfartsverket tar sikte på å være ferdig med rullebaneforlengelsen til 1 200 meter ved Brønnøysund flyplass i 1999. Det er videre satt i gang planlegging for å forberede forlengelse av rullebanen ved Florø lufthavn til 1 200 meter.

  • 25 millioner kroner til bygg og anlegg, for blant annet å utbedre garasjer for rullende materiell.
  • 25 millioner kroner til anskaffelse av rullende materiell som i all hovedsak inngår i brann- og havaritjenesten samt banevedlikehold.
  • 10 millioner kroner til flynavigasjonsanlegg og utstyr til flyværtjenesten. Det legges blant annet opp til å bygge nytt retningsfyr på Hasvik lufthavn.

Trafikkutvikling

I budsjettforslaget er det regnet med en trafikkvekst i 1999 på 5,6 prosent på stamrutenettet og 6,2 prosent ved de regionale flyplassene. Dessuten er det lagt til grunn en gjennomsnittlig økning i satsene for luftfartsavgifter og luftfartsgebyrer med 3,6 prosent.

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen