Historisk arkiv

Ny riksveg Lunner - Gardermoen: vil inngå i stamvegnettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Dato 07.08.98

Ny riksveg Lunner - Gardermoen: vil inngå i stamvegnettet

- Bygging av 26 kilometer ny riksveg mellom Grualia i Lunner kommune i Oppland og hovedflyplassen på Gardermoen i Nannestad kommune i Akershus vil føre til transportmessige forbedringer for Hadeland, Ringerike og Romerike. For Buskerud og deler av Oppland kan den nye vegen gi vesentlig bedre tilgjengelighet til hovedflyplassen på Gardermoen. Denne nye tverrforbindelsen fører også til at trafikk til og fra deler av Buskerud vil få en omkjøringsmulighet nord for Oslo.

Dette opplyser samferdselsminister Odd Einar Dørum, i forbindelse med at regjeringen i statsråd i dag la fram et forslag om delvis bompengefinansiering av ny riksveg 35 Lunner - Gardermoen. Den nye riksvegen vil inngå i stamvegnettet og blir en del av stamvegrute17 Hønefoss - Jessheim.

Selve anleggsarbeidet skal etter planen ta til i 2000 og være avsluttet i 2003. Kostnadene for prosjektet er beregnet til 570 millioner 1998- kroner. Av dette foreslås 440 millioner kroner finansiert over statsbudsjettet, mens 130 millioner kroner foreslås dekket ved at bompengeselskapet “Hadelandsvegen” A/S tar opp et lån som nedbetales ved hjelp av innkreving av bompenger ved bomstasjon ved Brovoll i Lunner.

Aksjene i bompengeselskapet eies av Oppland og Akershus fylkeskommuner.

I forslaget legges det opp til at bompengeselskapet stiller 130 millioner kroner til rådighet i årene 1999-2001 for å dekke utgifter til planlegging, prosjektering og anleggsarbeid, mens de statlige midlene forutsettes utbetalt i årene 2001-2003.

Utbyggingen av den nye tverrforbindelsen er i samsvar med tidligere ønsker fra Oppland og Akershus fylkeskommuner og fra kommunene Lunner og Nannestad. Disse fylkeskommunene og kommunene har også gitt sin tilslutning til at utbyggingen blir delvis finansiert ved hjelp av bompenger.

Den nye riksvegen begynner ved Grualia, mellom de to tunnelene på riksveg 4 sør for Roa i Lunner kommune i Oppland. Vegen går så gjennom en om lag 3,8 kilometer lang tunnel fram mot Brovoll og videre til fylkesgrensen mellom Oppland og Akershus. Vegen fortsetter i skogsterreng mellom elva Leira og og Markagrensa, fram til Slettemoen i Nannestad kommune. Fra Slettemoen går vegen gjennom jordbruks- og skogsterreng, via kryss med riksveg 120 ved Hol Østre fram til Gardermoen og kryss med riksveg 174 ved Kneppe i Nannestad. Samlet veglengde fra Grualia til Kneppe bli om lag 26 kilometer, fordelt med ni kilometer i Oppland og 17 kilometer i Akershus.

---

Priv. til red.

Kartskisse følger som neste side i telefaks-sendingen/kan fås ved henvendelse til Informasjonsskontoret, Samferdselsdepartementet, telefon 22 24 81 08.

Lagt inn 7. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen