Historisk arkiv

Nytt dobbeltspor Skøyen - Asker: Finansiering bør inngå i "Oslopakke 2"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 43/98
Dato:150598

Nytt dobbeltspor Skøyen - Asker: Finansiering bør inngå i "Oslopakke 2"

Et opplegg for finansiering av nytt dobbeltspor Skøyen-Asker vil bli lagt fram i forbindelse med et samlet finansieringsopplegg for utbygging av kollektivtrafikken i Oslo. Dette vil skje som en del av oppfølgingen av planen “Forsert kollektivtrafikkutbygging i Oslo- og Akershusregionen”, den såkalte “Oslopakke 2”.

En slik framgangsmåte er også i samsvar med uttalelser fra lokale myndigheter som deltar i arbeidet med “Oslopakke 2”, går det fram av en orientering som er tatt inn i et forslag til endringer i statsbudsjettet for 1998.

I orienteringen vises det til at Stortinget i fjor vår ba om at det skulle legges fram en plan for gjennomføring av nytt dobbeltspor Skøyen - Asker. I et stortingsvedtak fra i fjor vår ble det blant annet vist til at utbyggingen kunne organiseres som et eget selskap som skulle få anledning til å ta opp lån på inntil 1 600 millioner kroner i perioden 1998- 2001. Vedtaket la opp til at rentekostnadene for lånet skulle dekkes ved kommunal, fylkeskommunal og statlig medvirkning. I tillegg ble det i vedtaket lagt til grunn en brukerfinansiering fra de togreisende, mens tilbakebetaling av lånet skulle dekkes av framtidige ordinære bevilgninger fra staten.

Tilbakemelding fra lokale myndigheter

Lokale myndigheter har nå gitt tilbakemelding til Samferdselsdepartementet om et slikt opplegg. I disse tilbakemeldingene pekes det på at finansieringen av jernbaneutbygging er et statlig ansvar og at utbyggingen og dermed finansieringen av nytt dobbeltspor Skøyen- Asker må inngå som en del av “Oslopakke 2”.

- På bakgrunn av tilbakemeldingen fra de lokale myndighetene som dette gjelder, mener Samferdselsdepartementet at en viktig forutsetning for finansieringsvedtaket faller bort. Samferdselsdepartementet vil dessuten peke på at det vedtatte finansieringsopplegget i realiteten er en form for forskottering der blant annet staten i tillegg til å dekke utbyggingskostnadene også må være med på å betale rentekostnadene. Dette bryter med det som er vanlig for statlig forskottering, som så langt har vært at staten ikke dekker rentekostnader. Samferdselsdepartementet vil derfor ikke gå inn for at man går videre med det finansieringsopplegget som ble skissert av Stortinget våren 1997, men foreslår i stedet at finansiering og organisering av utbyggingen av nytt dobbeltspor Skøyen-Asker inngår som en del av “Oslopakke 2”, heter det i orienteringen.

Samlet opplegg for finansiering av “Oslopakke 2”

Samferdselsdepartementet viser til at utbyggingen av dobbeltsporet Skøyen-Asker er et av de viktigste jernbaneprosjektene som vil inngå i Oslopakke 2. - Organiseringen og finansieringen av prosjektet bør derfor ikke tas ut av planen, men ses i sammenheng med et samlet finansieringsopplegg for Oslopakke 2. Samferdselsdepartementet vil seinere komme tilbake til Stortinget med et samlet opplegg for finansiering av Oslopakke 2, går det fram av orienteringen.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen