Historisk arkiv

Økte bevilgninger til forskning og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 104/98
05.10.98

Økte bevilgninger til forskning og utvikling

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett for 1999 skal bevilges i alt 106,4 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling. Dette er en økning på 11,4 millioner kroner eller 12 prosent fra 1997. Økningen går til blant annet forskning som gjelder telekommunikasjoner og utviklingsprosjekter med sikte på å utvikle mer rasjonell og miljøvennlig transport.

Den foreslåtte bevilgningen foreslås fordelt slik:

  • 12,8 millioner kroner skal brukes til generell forsknings- og utredningsvirksomhet, med sikte på å bedre kunnskapsgrunnlaget og legge til rette for mer effektiv bruk av ressursene i samferdselssektoren. Emner som gjelder miljø og trafikksikkerhet vil stå sentralt. Det vil også bli lagt vekt på analyser og metodeutvikling i forbindelse med transportplanlegging og utredninger om bruk av forskjellige virkemidler for å fremme kollektivtransporten.
  • 53,2 millioner kroner er ført opp under posten “Samferdselsforskning”. Beløpet vil i hovedsak bli brukt til å videreføre forskjellige forskningsprogrammer om transport og telekommunikasjoner, under Norges Forskningsråd.

Innenfor det foreslåtte beløpet til “Samferdselsforskning” er det for neste år satt av 17,7 millioner kroner til programmer som tar for seg blant annet følgende emner: Lokal transport- og arealplanlegging, logistikk- og IT-anvendelser i forskjellige deler av transportsektoren, regional utvikling og miljøforurensning og helse.

35,5 millioner kroner av den forslåtte bevilgning til “Samferdselsforskning” vil nyttes til forskningsprogrammer som tar for seg telekommunikasjon. Dette er en økning på 6,1 millioner kroner i forhold til 1998. Det tas sikte på at midlene skal nyttes til å videreføre og styrke forskningsprogrammer om blant annet disse emnene: Tjenesteyting og informasjonsstruktur, forskning og utvikling i IT-industri og grafisk industri, grunnleggende teleforskning og samfunnsmessige og kulturelle forutsetninger for informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

  • 40, 4 millioner kroner skal nyttes som tilskudd til utviklingsprosjekter for rasjonell og miljøvennlig transport og forsøk med bruk av alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren. Forslaget til bevilgning betyr en økning på vel 18 prosent i forhold til 1998. I tillegg foreslås det at Samferdselsdepartementet skal få fullmakt til å gi tilsagn om tildeling av 10 millioner kroner utover gitt bevilgning for 1999.

- Samferdselsdepartementet vil ved tildeling av tilskudd til utviklingsprosjekter blant annet prioritere prosjekter som kan bidra til ny kunnskap om kollektivtiltak i storbyområder. - Når det gjelder forsøk med alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren vil tilskudd fortrinnsvis bli gitt til ordinære driftsforsøk eller til utprøving av løsninger som kan tas i bruk på forholdsvis kort sikt. I tillegg vil det bli lagt vekt på at prosjektene skal få fram ny kunnskap.

Forskning og utvikling i underliggende etater

Etatene som er underlagt Samferdselsdepartementet driver en betydelig forsknings- og utviklingsvirksomhet. En del av denne virksomheten vil også i 1999 skje gjennom bruk av offentlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU-kontrakter). En OFU-kontrakt er en avtale mellom en etat og en norsk bedrift. Avtalen innebærer at bedriften påtar seg å utvikle et nytt produkt eller en løsning for etaten. Både etaten og bedriften forutsettes å gå inn med delfinansiering av slike prosjekter. Samferdselsdepartementet har oppfordret underliggende etater til aktivt å bruke OFU-kontrakter som virkemiddel for å kunne tilby bedre og rimeligere tjenester.

Samferdselsetatenes forsknings- og utviklingsvirksomhet i 1999, medregnet viktige OFU-kontrakter, kan sammenfattes slik:

Luftfartsverket vil i 1999 blant annet videreføre et miljøteknologiprosjekt i samarbeid med Oslo Lufthavn AS. Utvikling av satellittlandingssystem blir også videreført. I tillegg er det behov for å sette i gang nye forsknings- og utviklingsprosjekter.

Statens vegvesen vil i 1999 rette sin forsknings- og utviklingsvirksomhet mot følgende hovedområder: Miljøspørsmål, trafikksikkerhet, tunnelteknologi, kollektivtransport og informasjonsteknologi.

Jernbaneverket har inngått en 4-årig intensjonsavtale med SND om leverandør- og produktutvikling. I tillegg samarbeider Jernbaneverket med Statens vegvesen og NSB BA om felles utviklingskontrakter. Jernbaneverket har også et samarbeid med Statens vegvesen om et forskningsprogram i regi av Norges forskningsråd angående tette og miljøvennlige tunneler. I tillegg satser Jernbaneverket på forskning som gjelder teknisk utvikling, plan og analyse, informasjonsteknolgi og miljø.

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen