Historisk arkiv

Økte bevilgninger til vedlikehold av veg og jernbane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 99/98
05.10.98

Økte bevilgninger til vedlikehold av veg og jernbane

Foreslåtte utgifter - i alt: 19 144 millioner kroner - 5,3 prosent reduksjon fra 1998.

Reduksjonen skyldes i hovedsak at Gardermoutbyggingen avsluttes, og at det for 1999 ikke er lagt inn lånebevilgninger til ny hovedflyplass og Gardermobanen. Ser en bort fra lånebevilgninger til Gardermoutbyggingen, øker utgiftene i 1999 med 1,3 prosent.

  • Bevilgningene til vedlikehold av veg- og jernbanenettet får en helt nødvendig økning. For vegformål vris bevilgningene fra investeringer til tilsyn, drift og vedlikehold. Økt vedlikehold er nødvendig for å opprettholde vegstandarden og bedre trafikksikkerheten. Tilskudd til rassikring av vegnettet øker sterkt. Innenfor veginvesteringene prioriteres tiltak som gjelder trafikksikkerhet, miljø og kollektivtrafikk, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.
  • Investeringsbevilgningene øker for tiltak som legger til rette for bruk av krengetog på Dovre-, Sørlands- og Bergensbanen. Bevilgninger til vedlikehold av linjenettet økes for å opprettholde en tilfredsstillende standard på det eksisterende linjenettet og for å bedre regulariteten i togtrafikken. Økt vedlikehold er også en forutsetning for å få størst mulig effekt av de nye krengetogene.
  • Samferdselsdepartementets utgifter til forskning og utvikling øker med nær 11,5 millioner kroner - til vel 106 millioner kroner. Økningen omfatter blant annet forskning som gjelder telekommunikasjoner og forsøksprosjekter med sikte på mer rasjonell og miljøvennlig transport, sier samferdselministeren.

Vegformål: Økte bevilgninger til vedlikehold og rassikring

Til vegformål er det foreslått i alt 9 546 millioner kroner. Dette er 6,5 millioner kroner mer enn vedtatt budsjett for 1998.

5 420 millioner kroner er avsatt til trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksvegnettet, medregnet tilskudd til riksvegferjedriften. Dette er en økning på 239 millioner kroner eller 4,6 prosent i forhold til 1998. Økningen er nødvendig for å styrke trafikksikkerhetsarbeidet og for å videreføre standarden for driften av vegnettet og ferjetilbudet. Økt vedlikehold er også nødvendig for å ta vare på de verdier som er lagt ned i vegnettet.

Til riksveginvesteringer er det foreslått 3 923 millioner kroner. Dette er en reduksjon på 6,6 prosent eller 278,1 millioner kroner i forhold til 1998. Det legges særlig opp til å gjennomføre viktige tiltak som gjelder trafikksikkerhet, kollektivtrafikk og miljø. I tillegg til rassikringstiltak over det ordinære investeringsbudsjettet er det avsatt 75,6 millioner kroner til en særskilt post for tilskudd til rassikring - en økning med 152 prosent fra 1998.

I tillegg til riksveginvesteringer over statsbudsjettet er det anslått at 1 900 millioner kroner vil bli stilt til rådighet fra bompengeselskapene.

Regjeringen legger opp til å øke tilskuddet til utbygging av infrastrukturen for kollektivtrafikken i storbyområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. Samlet tilskudd øker med om lag 10 prosent - til 160 millioner kroner.

237,9 millioner kroner er foreslått som tilskudd til fylkesvegformål. Innenfor dette tilskuddet har en prioritert tiltak som gjelder trafikksikkerhet, med blant annet vekt på tiltak for tryggere skoleveger.

Jernbaneformål: Økt vedlikehold - og tiltak for krengetog

Regjeringen foreslår å bruke i alt 4 600 millioner kroner til jernbaneformål.

Til drift og vedlikehold av jernbanenettet er det foreslått til sammen 2 264 millioner kroner, som er en økning på 8 prosent. 838 millioner kroner av dette beløpet er avsatt til vedlikehold på eksisterende jernbanenett, noe som betyr en økning på 22 prosent.

Til investeringer i linjenettet er det foreslått 1 349 millioner kroner. Dette er en økning på 7,3 prosent fra 1998. Midlene skal i hovedsak gå til videreføring av prosjekter som blant annet bygging av dobbeltsporseksjoner, fjerning av "flaskehalser" og linjeomlegging. Det er avsatt 310 millioner kroner i 1999 til nye tiltak som er av betydning for innføring av krengetog på Dovre-, Sørlands- og Bergensbanen.

980 millioner kroner foreslås til statlig kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA.

Det legges opp til å gjennomføre et fullstendig organisatorisk skille mellom særlovselskapet NSB BA og forvaltningsorganet Jernbaneverket fra 1. juli 1999.

- I forbindelse med behandlingen av statsregnskapet for 1997 har det kommet fram at Jernbaneverket kan ha forskjøvet utbetalinger fra 1996 til 1997 og fra 1997 til 1998, utover det som betraktes som vanlig kreditt- og betalingstid. Dette forholdet kan få følger for de konkrete disposisjoner på jernbanebudsjettet for 1999, heter det i forslaget.

Luftfartsformål

Til luftfartsformål er det i alt foreslått nær 3 250 millioner kroner. Som tidligere forutsatt vil Luftfartsverket i 1999 motta vel 2,3 milliarder kroner som oppgjør for Fornebu. Dette beløpet vil bli skutt inn som ansvarlig lånekapital i Oslo Lufthavn AS.

Til investeringer i stamrutenettet, utenom Gardermoen, er det avsatt 438,2 millioner kroner, mens investeringene ved de regionale lufthavnene utgjør 180 millioner kroner. For å bidra til en reduksjon av presset i økonomien i 1999, er investeringene noe lavere enn det som ellers hadde vært ønskelig.

Investeringsmidlene vil i hovedsak bli brukt til videre arbeid med ny taksebane på Trondheim lufthavn, Værnes, nytt driftsbygg på Tromsø lufthavn, Langnes, utvidelse av ekspedisjonsbygg og ny terminalradar på Stavanger lufthavn, Sola og utvidelse av bagasjehall og bagasjesorteringsanlegg på Bergen lufthavn, Flesland.

263,6 millioner kroner er ført opp som godtgjørelse for drift av innenlandske flyruter. Beløpet gjelder i det vesentlige Widerøes “kortbaneruter” som selskapet driver i samsvar med en treårig anbudskontrakt. Rutetilbudet på Helgeland og Vestlandet vil bli betydelig utvidet fra begynnelsen av vintersesongen 1998/99.

140,9 millioner kroner er foreslått som tilskudd til regionale flyplasser. Beløpet omfatter blant annet tilskudd til ikke-statlige flyplasser og utgifter i forbindelse med at staten har overtatt som eier av de regionale lufthavnene.

Det legges opp til at det etableres et eget Luftfartstilsyn og at Havari-kommisjonen for sivil luftfart skilles ut som eget forvaltningsorgan i 1999.

Tilskudd til Hurtigruta

Regjeringen foreslår 200,6 millioner kroner som tilskudd til drift av Hurtigruta. Forslaget er i samsvar med gjeldende avtale mellom staten og Hurtigruteselskapene.

Landsdekkende posttjenester

For å sikre et tilbud av likeverdige posttjenester over hele landet foreslås det 580 millioner kroner i betaling til Posten Norge BA for å utføre samfunnspålagte posttjenester som er bedriftsøkonomisk ulønnsomme.

Samferdselsdepartementet har godkjent at portoen for A-post innenlands i 1999 skal øke med gjennomsnittlig 4,4 prosent fra 1. januar 1999. Portoen for brev under 20 gram, sendt som A-post, vil øke fra kr 3,80 til kr 4,00.

Post- og teletilsynet

Utgiftene til Post- og teletilsynet er ført opp med 154,1 millioner kroner. Post- og teletilsynet har blant annet ansvar for å føre tilsyn med aktørene på post- og teleområdet. Tilsynet med telemarkedene er utvidet som følge av økt konkurranse.

Økte bevilgninger til forskning og utvikling

Bevilgningene til forskning og utvikling er ført opp med 106,4 millioner kroner. Dette er en økning på 11,4 millioner kroner fra 1998. Økningen omfatter blant annet forskning som gjelder telekommunikasjoner og forsøksprosjekter med sikte på å utvikle mer rasjonell og miljøvennlig transport.


Pressekontakter:

Økonomiseksjonen, Avdeling for administrasjon og økonomi: Avdelingsdirektør Frode Johansen, tlf: 22 24 81 51 (priv. 22 67 55 25) telefaks 22 24 56 11, E-post: frode.johansen@sd.dep.telemax.no

Informasjonskontoret:

Informasjonssjef Ivar Torvik, tlf.: 22 24 81 08 (priv. 22 60 21 42)

telefaks 22 24 95 71, E-post: ivar.torvik@sd.dep.telemax.no

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen