Historisk arkiv

Regionale flyruter: Anbudskonkurranse for perioden 2000 - 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Priv til red.

03.04.1998

Regionale flyruter:

Anbudskonkurranse for perioden 2000 - 2003

- Flyselskaper i alle EØS-land vil bli invitert til å levere anbud for drift av regionale flyruter i Norge. Denne åpne anbudskonkurransen vil omfatte trafikk ved regionale lufthavner, og anbudet vil gjelde for perioden 1. april 2000 til 31. mars 2003. Innen flyrutetrafikk er dette den klart største offentlige anbudskonkurransen i hele Europa, opplyser samferdselsminister Odd Einar Dørum.

De regionale flyrutene, som i dag hovedsakelig trafikkeres av Widerøe’s Flyveselskap ASA, omfatter 27 lufthavner og hadde i 1997 om lag 1,1 millioner passasjerer. Trafikkgrunnlaget er stort, og det ligger til rette for fortsatt vekst i trafikken. Flyrutene omfatter i dag ruteområdene Vestlandet, Helgeland, Lofoten/Vesterålen, Troms og Finnmark. De fleste av de regionale flyrutene har tilknytning til lufthavner som inngår i stamrutenettet.

Enerett til regional ruteflyging vil bli gitt til dem som har lavest anbud, det vil si det laveste behovet for tilskudd fra staten. Det er et krav at de som skal få enerett til regional ruteflyging har lisens for drift av flyselskap i EØS-området. I tillegg forutsettes det at anbudet oppfyller de krav som Samferdselsdepartementet har fastsatt for driften av rutene. Slike krav omfatter blant annet billettpriser, antall avganger og flyenes størrelse (setekapasitet). Det understrekes at anbud kun er aktuelt dersom ingen flyselskaper vil trafikkere de aktuelle rutestrekningene på forretningsmessige vilkår.

Widerøe’s Flyveselskap ASA ble i november 1996 tildelt enerett for regional ruteflyging for perioden fra 1. april 1997 til 31. mars 2000. Tildelingen av eneretten skjedde etter en åpen anbudskonkurranse, med 20 anbud fra i alt seks selskaper.

Informasjonsmøte og kunngjøring av anbudsinvitasjonen

Samferdselsdepartementet vil med det første invitere aktuelle flyselskaper i inn- og utland til et møte for å gi selskapene nærmere opplysninger om den kommende utlysningen av anbudskonkurranse. Informasjonsmøtet vil bli gjennomført 28. mai i år. Samferdselsdepartementet tar sikte på at selve kunngjøringen av anbudskonkurransen vil skje rundt årsskiftet 1998/99. Kunngjøringen, med invitasjon til å levere inn anbud, vil bli rettet mot flyselskaper i alle EØS-landene.

Samferdselsdepartementet tar sikte på at fristen for innlevering av anbud skal fastsettes til en dato i løpet av perioden juli-august 1999, og at tildeling av enerett skal skje i løpet av september eller oktober 1999.


Nærmere opplysninger:
Avdelingsdirektør Torbjørn Lothe, Samferdselsdepartementet, telefon 22 24 82 61
Rådgiver Sverre Sletten, Samferdselsdepartementet, telefon 22 24 82 75 (privat 22 61 78 85)

Lagt inn 3. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen