Historisk arkiv

Regionale flyruter: Stor interesse for anbudskonkurranse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 56/98
290598

Regionale flyruter: Stor interesse for anbudskonkurranse

- Flere norske og utenlandske flyselskaper har allerede vist stor interesse for å skaffe seg informasjon om den kommende anbudskonkurransen for drift av regionale flyruter i Norge. Anbud for trafikk ved de regionale flyplassene vil gjelde for perioden 1. april 2000 til 31. mars 2003. Innen flyrutetrafikk er dette den klart største offentlige anbudskonkurransen i hele Europa, opplyser samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Samferdselsdepartementet gjennomførte i går et informasjonsmøte der representanter for norske og utenlandske flyselskaper fikk nærmere opplysninger om den kommende utlysning av anbud. Selve kunngjøringen av anbudskonkurransen vil skje rundt årsskiftet 1998/99. Kunngjøringen, med invitasjon til å levere inn anbud, vil bli rettet mot flyselskaper i alle EØS-landene. Fristen for innlevering av anbud skal etter planen fastsettes til en dato i juni 1999. Tildeling av enerett vil skje i løpet av perioden august-september 1999.

Samferdselsdepartementet vil i sommer arbeide videre med utformingen av anbudsutlysningen, blant annet inndelingen av det regionale flyrutenettet i forskjellige ruteområder og “anbudspakker”. Utformingen av anbudsutlysningen vil blant annet skje med bakgrunn i synspunkter som flyselskapene framla ved gårsdagens informasjonsmøte. Departementet innhenter også synspunkter fra fylkeskommuner og forskjellige myndigheter og organisasjoner.

De regionale flyrutene, som i dag hovedsakelig trafikkeres av Widerøe’s Flyveselskap ASA, omfatter 27 lufthavner og hadde i 1997 om lag 1,1 millioner passasjerer. Trafikkgrunnlaget er stort, og det ligger til rette for fortsatt vekst i trafikken. Flyrutene omfatter i dag ruteområdene Vestlandet, Helgeland, Lofoten/Vesterålen, Troms og Finnmark. De fleste av de regionale flyrutene har tilknytning til lufthavner som inngår i stamrutenettet.

Enerett til regional ruteflyging vil bli gitt til dem som har lavest anbud, det vil si det laveste behovet for tilskudd fra staten. Det er et krav at de som skal få enerett til regional ruteflyging har lisens for drift av flyselskap i EØS-området. I tillegg forutsettes det at anbudet oppfyller de krav som Samferdselsdepartementet har fastsatt for driften av rutene. Slike krav omfatter blant annet billettpriser, antall avganger og flyenes størrelse (setekapasitet). Anbud er kun aktuelt dersom ingen flyselskaper vil trafikkere de aktuelle rutestrekningene på forretningsmessige vilkår.

Widerøe’s Flyveselskap ASA ble i november 1996 tildelt enerett for regional ruteflyging for perioden fra 1. april 1997 til 31. mars 2000. Tildelingen av eneretten skjedde etter en åpen anbudskonkurranse, med 20 anbud fra i alt seks selskaper.


Priv til red:

Nærmere opplysninger:
Avdelingsdirektør Torbjørn Lothe, Samferdselsdepartementet, telefon 22 24 82 61
Rådgiver Sverre Sletten, Samferdselsdepartementet, telefon 22 24 82 75

Lagt inn 29. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen