Historisk arkiv

Romeriksporten: Samfunnsmessige kostnader av forsinket åpning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 53/98
190598

Romeriksporten: Samfunnsmessige kostnader av forsinket åpning

NSB BA og NSB Gardermobanen AS har på anmodning fra Samferdselsdepartementet utarbeidet en rapport med en vurdering av de samfunnsøkonomiske konsekvenser av en eventuell forsinket åpning av jernbanetunnelen Romeriksporten, på Gardermobanen. Rapporten inneholder NSB BAs og NSB Gardermobanen AS’ vurderinger av bedrifts- og samfunnsøkonomiske konsekvenser av ulike tettingsalternativer og tidspunkt for ferdigstillelse av Gardermobanen. Beregningene er basert på en rekke forutsetninger om utviklingen i markedet for transporten til flyplassen. I beregningene er det blant annet forutsatt at ettervirkningene av en utsatt åpning er begrenset til tre år etter åpningen av Romeriksporten. Samferdselsdepartementet vil understreke at det er knyttet stor usikkerhet til forutsetningene for beregningene.

De elementer som er beregnet er kostnader for tetting av Romeriksporten, bedriftsøkonomiske konsekvenser for NSB BA og NSB Gardermobanen AS, nytten for trafikantene og miljø- og ulykkeskostnader som følge av at trafikk blir overført fra tog til buss, drosje og personbil.

I rapporten er det beregnet effekter av ulike tettingsalternativ og en utsettelse til alternativt 10. januar 1999, 12. juni 1999 og 12. juni 2000. Sammenlignet med tettingskostnader på 750 millioner kroner i en stortingsproposisjon om tetting av Romeriksporten, som ble lagt fram i februar i år og behandlet i Stortinget i vår, viser beregningene i rapporten at de samlede kostnadene ved en eventuell utsatt åpning av Romeriksporten vil bli fra 600 millioner kroner til 2,2, milliarder kroner høyere. Beregningene omfatter ikke miljøkostnader som følge av kødannelser på vegnettet, fordi verdisetting i kroner av disse miljøproblemene, er usikre.

Lagt inn 20 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen