Historisk arkiv

Romeriksporten: Søknad fra NSB Gardermobanen AS til NVE om endrede konsesjonsvilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 115/98
Dato: 16.11.98

Romeriksporten: Søknad fra NSB Gardermobanen AS til NVE om endrede konsesjonsvilkår

- Ut fra erfaringer med tettingen som har pågått etter sommeren og faglige vurderinger som er gjort, tar jeg til etterretning at NSB Gardermobanen AS i dag har søkt om å få endrede konsesjonsvilkår.

Dette sier samferdselsminister Odd Einar Dørum i en kommentar i forbindelse med at NSB Gardermobanen AS i dag har søkt NVE Norges vassdrags- og energiverk om å få endret konsesjonsvilkårene for deler av de konsesjonsbelagte sonene i Østmarka som berøres av Romeriksporten.

- NVE legger nå søknaden fra NSB Gardermobanen AS ut til offentlig ettersyn og sender den på høring. NVE vil deretter behandle saken og legge den fram for regjeringen, slik at saken blir avgjort i statsråd før jul. Jeg ønsker således ikke å uttale meg nærmere om søknaden nå, sier samferdselsministeren.

Dørum viser til status for de fire områdene i Østmarka som etter vassdragsloven er belagt med konsesjonsvilkår er Lutvann vest, Lutvann, Puttjern og Puttjernbekken. For Puttjernbekken er konsesjonsvilkårene oppfylt og sonen ”friskmeldt” av NVE i brev av 9. juni 1998 til NSB Gardermobanen AS. Videre har NVE i brev av 4. november 1998 meddelt at ut fra nye faglige vurderinger vil ikke vassdragsloven komme til anvendelse for sonen Lutvann vest. Denne sonen har NVE derfor tatt ut av det området som er belagt med konsesjonsvilkår. De to sonene som gjenstår er derfor Lutvann og Puttjern.

Tettearbeidene som har pågått etter sommeren har resultert i at innlekkasjen under Lutvann er redusert med 135 liter minuttet slik at innlekkasjen nå er på 438 liter i minuttet. Siden januar 1998 da lekkasjen var ca 1 800 liter minuttet er lekkasjen redusert med ca 1 360 liter i minuttet. Med bakgrunn i at Oslo kommune uavhengig av denne saken har utbedret og tettet damkronen i Lutvann og på den måten øket vannreservoaret, foreligger det nå en ekspertutredning fra Statskraft Engineering. Ekspertutredningen tilsier at de miljømessige målene som konsesjonsvilkårene skal ivareta også kan anses som nådd for Lutvann, selv om innlekkasjekravene endres fra 400 liter minuttet til 500 liter i minuttet. Den siste målingen for Lutvann viser som nevnt 438 liter i minuttet. NSB Gardermobanen AS vil i samarbeid med Oslo kommune sette i stand badestrender ved Lutvann. Når det gjelder Lutvannsbekken foreslår NSB Gardermobanen AS avbøtende tiltak.

Når det gjelder Puttjernsonen sier Dørum at resultatene fra tettingen etter sommerferien viser at en ikke har lykkes å redusere lekkasjene vesentlig, og at departementet er gjort kjent med at kostnadene pr liter redusert innlekkasje ved fortsatt tetting kan bli meget store uten at en kan være sikker på å oppnå kravene. NSB Gardermobanen AS opplyser at det vil bli installert et vanninfiltrasjonsanlegg nede i tunnelen som vil kunne motvirke lav vannstand i Puttjern i tørre år.

  • I min redegjørelse til Stortinget den 18. juni i år uttalte jeg at jeg var enig i det vedtak konsernstyret i NSB BA gjorde på sitt møte 10. juni 1998 om å utsette åpningen av Romeriksporten etter at NVE i brev av 9. juni 1998 meddelte at konsesjonsvilkårene ikke var oppfylt. Konsernstyret ba i sitt vedtak også om at tettearbeidet intensiveres, og at NSB Gardermobanen AS arbeider nært sammen med blant annet departementets faglige rådgivere. NSB Gardermobanen AS har som forutsatt i konsernstyrets vedtak løpende orientert departementet og deres rådgivere.
  • Når det gjelder boligområdet på Hellerud hvor det er registrert setningsskader på boliger, så ligger det utenfor det konsesjonsbelagte området i Østmarka. Dørum opplyser at en her har lykkes å stabilisere setningene ved hjelp av vanninfiltrasjonsanlegg fra dagen. Dette er en kjent metode som i dette tilfellet er anbefalt både av en selvstendig ekspertgruppe og av departementets kvalitetssikrere som er de norske og svenske ingeniørfirmaene Grøner og VBB.
  • NSB Gardermobanen AS har tilbudt grunneierne en garantierklæring slik at den enkelte grunneier skal holdes skadesløs også for eventuelle framtidige skader på eiendommen som skyldes arbeidet med Romeriksporten. NSB Gardermobanen AS betaler advokatbistand til grunneierne i den dialog som nå pågår for endelig utforming av garantierklæringen, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.
Lagt inn av 17. november 1998 Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen