Historisk arkiv

Sandefjord lufthavn Torp: Bygging av nytt kontrolltårn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 50/98
Dato:150598

Sandefjord lufthavn Torp: Bygging av nytt kontrolltårn

Samferdselsdepartementet går inn for at Luftfartsverket starter bygging av nytt tårn ved Sandefjord Lufthavn, Torp i Vestfold. Utbyggingen av nytt tårn er viktig, ikke minst av hensyn til arbeidsforholdene for de ansatte. Departementet legger opp til at Sandefjord Lufthavn AS så raskt som mulig betaler alle de kostnader som Luftfartsverket har i forbindelse med drift og investering i tårnet.

Dette går fram av en stortingsproposisjon som ble lagt fram i statsråd i dag. I proposisjonen blir det vist til at Luftfartsverket for tiden har forholdsvis stramme økonomiske rammer for investeringer, noe som særlig har sammenheng med statlig overtakelse av en rekke regionale flyplasser og teknisk-operativ oppgradering av disse flyplassene. - En økonomisk medvirkning fra Luftfartsverket ved utbyggingen av tårnet på Torp vil derfor komme til å fortrenge nødvendig investeringer i det regionale lufthavnnettet, går det fram av proposisjonen.

Det blir også vist til at Torp er en militær flyplass, med en sivil sektor. Den sivile sektoren eies av selskapet Sandefjord Lufthavn AS. Departementet mener at det er prinsipielt riktig at Sandefjord Lufthavn AS selv skal være økonomisk ansvarlig for alle merkostnader som følger av den sivile virksomheten ved flyplassen.

Sandefjord Lufthavn AS må selv finansiere hele kostnaden ved å bygge nytt tårn, noe som selskapet etter departementets mening vil være økonomisk godt i stand til. Det blir også vist til at midler til investering i nytt tårn ikke er tatt med i investeringsrammene i Norsk luftfartsplan 1998-2007, som Stortinget behandlet i fjor. Samferdselsdepartementet peker også på at en eventuell statlig økonomisk medvirkning til investeringer i nytt tårn på Torp ikke er i samsvar med prinsippene for statlig engasjement i regional luftfart. Disse prinsippene ble behandlet av Stortinget i fjor, i forbindelse med stortingsmeldingen om Norsk luftfartsplan for 1998-2007.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen