Historisk arkiv

Statssekretær Torild Skogsholm om: ny utgave av “trafikksikkerhetshåndboka”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

22.01.1998

Statssekretær Torild Skogsholm om: Ny utgave av “Trafikksikkerhetshåndboka”

- “Trafikksikkerhetshåndboka” er en viktig kilde til kunnskap, og den er et nødvendig redskap for politikere, myndigheter, organisasjoner og enkeltpersoner som er opptatt av tiltak for tryggere trafikk. Boka vil være med på å heve kvaliteten og kunnskapsnivået i den offentlige debatt om trafikksikkerhet.

Dette sa statssekretær Torild Skogsholm da hun i dag mottok den tredje utgaven av “Trafikksikerhetshåndboka”, utgitt av Transportøkonomisk institutt.

Arbeidet med boka er finansiert av Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet, som også har finansiert mye av den forskningen som boka bygger på. Tidligere utgaver av boka kom i 1982 og 1989.

Oppslagsverk

Boka er på 700 sider og er et oppslagsverk med omtale av 124 trafikksikkerhetstiltak. Den dekker hele spekteret av tiltak som kan brukes for å redusere antall trafikkulykker, og den gir også opplysninger om skadegraden i disse ulykkene. Hovedkapitlene tar for seg overordnede virkemidler, vegutforming, vegutstyr, vegvedlikehold, trafikkregulering, kjøretøyteknikk, personlig verneutstyr, kjøretøykontroll, krav til førere og føreropplæring, trafikantopplæring, informasjon, kontrollvirksomhet og sanksjoner.

Hvert kapittel i boka er bygd over samme lest: For hvert tiltak som beskrives blir det gitt opplysninger om hvilket problem tiltaket er ment å løse, dagens bruk av tiltaket i Norge, tiltakets virkning på ulykkene, virkningen på framkommelighet, virkningen på miljøforhold, hva tiltaket koster og nytte-kostnadsvurdering av tiltaket. Også formelle ansvarsforhold ved innføring av tiltaket blir behandlet. Ved samme type opplysninger gis om alle tiltak, legger boka til rette for en sammenligning av tiltakene.

Bestilling

“Trafikksikkerhetshåndbok - Oversikt over virkninger, kostnader og offentlig ansvarsforhold for 124 trafikksikkerhetstiltak”, tredje utgave, av Rune Elvik, Anne Borger Mysen og Truls Vaa, Transportøkonomisk institutt, Oslo 1997, kan bestilles fra:

Transportøkonomisk institutt, Postboks 6110 Etterstad, 0602 Oslo,
tlf. 22 57 38 00, telefaks 22 57 02 90.

Lagt inn 22. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen