Historisk arkiv

Tunnel under Hadselfjorden legges til grunn for videre planlegging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 68/98
260698

Lofotens fastlandsforbindelse:

Tunnel under Hadselfjorden legges til grunn for videre planlegging

  • Bygging av vegtunnel under Hadselfjorden peker seg ut som det mest aktuelle alternativet og legges derfor til grunn for den videre planlegging av prosjektet Lofotens fastlandsforbindelse i Nordland.
  • Dette alternativet er vesentlig bedre, særlig med hensyn til miljøvirkninger og inngrep i landskapet, enn alternativene med utbygging østover fra Raftsundet og fram til E 10 på Hinnøya, ved enten Sigerfjord, Gullesfjordbotn eller Kanstad.
  • Også når det gjelder samfunnsøkonomisk lønnsomhet er alternativet med tunnel under Hadselfjorden det beste. Valg av Hadselfjordalternativet kan også best bidra til å utvikle Lofoten og Vesterålen som en sammenhengende region.

Dette går fram av en stortingsmelding som ble fremmet i statsråd i dag.

Hadselfjordalternativet omfatter en om lag ni kilometer lang undersjøisk vegtunnel mellom Sløverfjorden og Hadseløya, med tilknytning til dagens E 10 om lag fire kilometer øst for Melbu, på Hadseløya. Bygging av tunnelen betyr at fergestrekningen Fiskebøl - Melbu blir nedlagt.

Kostnadene for selve byggingen av Hadselfjordtunnelen er nå anslått til 860 millioner kroner. Til sammenlikning er de rene byggekostnadene for de aktuelle alternativene med bygging av veg østover fra Raftsundet og fram til E 10 på Hinnøya er anslått fra 760 til 900 millioner kroner.

Regjeringens anbefaling om å legge Hadselfjordalternativet til grunn for den videre planlegging av Lofotens fastlandssamband er basert på en samlet vurdering av byggekostnader, samfunnsmessig nytte og kostnad, miljøvirkninger og virkninger for den videre utvikling for Lofoten og Vesterålen.

Tidligere behandling - og videre planlegging

Stortinget gikk i 1989 inn for at utbyggingen av Lofotens fastlandsforbindelse skulle følge en trasé som ligger innenfor det området som omfattes av alternativene med bygging av veg fra Raftsundet og østover til enten Sigerfjord, Gullesfjordbotn eller Kanstad. (I stortingsmeldingen om Norsk veg og vegtrafikkplan 1990-93 blir dette alternativet omtalt som “nordre trasé”).

Spørsmålet om utredning av tunnel under Hadselfjorden som et mulig alternativ for fastlandsforbindelse til Lofoten ble så lagt fram for Stortinget våren 1995. Det ble i den forbindelse også lagt til grunn at vegen mellom Fiskebøl og Raftsundet, med bru over Raftsundet, skulle fullføres uavhengig av hvilket alternativ som ble valgt for fastlandsforbindelsen til Lofoten. Anleggsarbeidet på vegstrekningen Fiskebøl - Raftsundet er i gang, og skal etter planen være ferdig ved årsskiftet 1998/99.

Etter at Stortinget har behandlet den stortingsmeldingen som er lagt fram i dag, vil så fylkesdelplanen for Lofotens fastlandsforbindelse bli endelig behandlet av regjeringen.

Lagt inn 26. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen