Historisk arkiv

Vannbalansen i Østmarka er under kontroll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 136/98
Dato: 18.12.98

Romeriksporten:

Vannbalansen i Østmarka er under kontroll

- Vannbalansen i Østmarka er under kontroll, og det er grunnlag for å kunne åpne Romeriksporten. De siste målingene av lekkasjene under Lutvann gir grunn til glede. Måleresultatene fra Puttjernsonen viser at dette er et avgrenset, men fortsatt vanskelig område.

Dette sier samferdselsminister Odd Einar Dørum etter at regjeringen i statsråd i dag har gitt NSB Gardermobanen AS en endring i konsesjonskravene for innlekkasje i jernbanetunnelen Romeriksporten, under Puttjern og opprettholdt konsesjonskravene for Lutvann.

For Lutvannsonen fastholder regjeringen at lekkasjene skal være under 400 l/min. Her ble det 16. desember i år målt en innlekkasje på 393 l/min. Dette er en nedgang fra 1800 l/min i januar 1998. Det vil bli foretatt en kontrollmåling en av de første dagene på nyåret.

For Puttjernsonen er lekkasjegrensen økt fra 100 l/min til 220 l/min. Som et avbøtende tiltak vil NSB Gardermobanen AS installere et vanninfiltrasjonsanlegg i tunnelen under Puttjernsonen for å sikre målsettingen om å gjenopprette en tilnærmet naturlig vannbalanse også i tørrår. Dette tiltaket er i tråd med anbefalingene fra Samferdselsdepartementets kvalitetssikrere, Grøner/VVB, som peker på at dette gir en bedre kontroll av grunnvannsnivået i Puttjernområdet.

- Alternativet med betongutstøping under Puttjern ville ha ført til en betydelig utsettelse av åpningen for trafikk i Romeriksporten., med de konsekvenser dette kunne få for blant annet kollektivtrafikkens muligheter til å ta trafikk fra privatbilene. Dette ville være uheldig i en situasjon der blant annet Flytoget er overfylt i rushtiden, og der det er et påtrengende behov for å øke kapasiteten i togtrafikken i Oslo og det sentrale Østlandsområdet. Dette ville igjen få konsekvenser for miljøet i Groruddalen.

- Siden Bondevik-regjeringen tiltrådte i fjor høst er det, med bred støtte fra Stortinget, blitt gjennomført en omfattende innsats med tetting for å nå hovedmålet i konsesjonen om å gjenopprette en tilnærmet naturlig vannbalanse i Østmarka.

- Innsatsen har også omfattet tiltak og overvåkning for å hindre setningskader i boligområdene og for å holde berørte beboere skadesløse. Det er også gjennomført tiltak for å fjerne kjemikalieproblemene i tunnelen.

- I forbindelse med ettertetting av Romeriksporten er det til nå bevilget til sammen 1,3 milliarder kroner som ekstrainnsats utover de 950 millioner kroner som byggingen av selve tunnelen var anslått å koste, sier samferdselsminister Dørum.

Regjeringens vedtak i denne saken gjelder en søknad om endring av konsesjonsvilkårene for innlekkasjer i tunnelen under skogsområdene i Østmarka. Når det gjelder situasjonen for boligområdene, er dette en egen sak som nå er til behandling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Lagt inn 18. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen