Historisk arkiv

Verdivurdering av Telenor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 74/1998
10.07.98

Verdivurdering av Telenor

Samferdselsdepartementet har mottatt oppdaterte uavhengige verdivurderinger av Telenor fra Dresdner Kleinwort Benson og Elcon Securities. De to investeringsbankene anslår markedsverdien av Telenor’s egenkapital til mellom 40 og 50 milliarder kroner, en økning fra 24-30 milliarder siste år. Dette gir en verdistigning på 67 prosent, basert på gjennomsnittsverdiene.

Det er lagt opp at til at slike eksterne verdivurderinger av Telenor skal gjennomføres med jevne mellomrom og være basert på en gjennomgang av selskapet som om det skulle ha vært børsnotert. Hensikten med verdivurderingene er å bedre statens eieroppfølgning ved blant annet å synliggjøre verdiendringer over tid.

Dresdner Kleinwort Benson anslår den samlede verdi av egenkapitalen i

Telenorkonsernet til 45-50 milliarder kroner, inklusive en antatt verdi på 10 milliarder kroner for Telenor’s internasjonale investeringer. Tilsvarende anslag fra Elcon Securities er på 40-50 milliarder kroner.

Den betydelige verdistigningen i Telenor det siste året skyldes for en stor del

en kraftig generell økning i markedsverdien av teleselskaper internasjonalt. Resultatframgang innen forretningområdene Telenor Mobil og Plus har ellers bidratt vesentlig til den samlede verdistigningen. Noe mindre usikkerhet innen den internasjonale virksomheten til Telenor har også gitt en viss verdiøkning. Det hører også med at Telenor har fått tilført to milliarder kroner i ny egenkapital.

Selv om den underliggende utviklingen i utenlandsprosjektene har vært positiv det siste året blir det påpekt at det fremdeles er betydelig usikkerhet knyttet til flere av Telenors internasjonale engasjementer.

Jeg er godt fornøyd med verdiutviklingen i Telenorkonsernet, men bildet er sammensatt. Noen deler av virksomheten går meget godt, mens enkelte andre områder er preget av svakere lønnsomhet, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum i en kommentar.

Lagt inn 10 juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen