Historisk arkiv

Virksomheten til Posten Norge BA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 128/98
Dato 27.11.98

Stortingsmelding om:

Virksomheten til Posten Norge BA

Posttjenester er viktige servicefunksjoner som skal finnes og betjene privatpersoner og bedrifter i hele landet. En svekkelse av postservicen kan derfor ikke aksepteres.

Dette er et av hovedpunktene i stortingsmeldingen om virksomheten til Posten Norge BA.

I meldingen, som ble lagt fram i statsråd i dag, blir det vist til at Samferdselsdepartementet, i samarbeid med Post- og teletilsynet, har satt i gang et utredningsprosjekt som gjelder måling av kvaliteten på de landsdekkende posttjenestene.

– Resultatene fra dette arbeidet ventes å foreligge rundt årsskiftet 1998/99 og vil være et viktig grunnlag for en nærmere gjennomgang og drøfting av tiltak for å sikre en service som er tilfredsstillende i forhold til kundenes behov. Utredningene kan også bidra til bedre metoder for måling og rapportering av forhold som nedfelt i vilkårene for den konsesjonen. Posten har for sin virksomhet, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.

I stortingsmeldingen blir det redegjort for Postens virksomhet, hovedutfordringer og forretningsstrategi for perioden 1998 – 2000. Meldinger tar også for seg krav til avkastning og utbytte i perioden.

Utfordringer

I meldingen vises det til at endinger i markedet og utvikling av ny teknologi har ført til at kravene til hurtighet, presisjon og effektivitet er blitt stadig skjerpet i konkurransen om kundene. Postens framtidige posisjoner i de ulike deler av markedet vil i stor grad være avhengig av hvordan Posten greier å møte disse kravene.

I konsesjonen til Posten er det stilt krav om oppfyllelse av samfunnspålagte oppgaver. I meldingen legges det stor vekt på at Posten står overfor særskilte utfordringer når det gjelder å opprettholde et tilbud av landsdekkende posttjenester av god kvalitet og til rimelig pris, samtidig som det stilles krav om kostnadseffektivitet og en forretningsmessig drift av selskapet.

Samferdselsdepartementet ser det som viktig at Posten får tilstrekkelig forretningsmessig frihet og fleksibilitet til å kunne foreta raske forretningsmessige avgjørelser og tilpasninger til endrede markedsforhold. - Dette var en viktig begrunnelse for omdanningen av Posten fra forvaltningsselskap til et særlovselskap. Så lenge de samfunnspålagte krav oppfylles, må Posten derfor ha stor frihet til å utvikle sin egen organisasjon innenfor rammen av fastsette vedtekter og til å utvikle sitt tjenestetilbud og velge de betjeningsformer som er best egnet i det enkelte tilfelle, heter det i meldingen.

- Samferdselsdepartementet ser generelt behov for at Posten sikrer seg flere bein å stå på. Men en slik utvidelse av bredden for Postens produkter og tjenester skal ha som forutsetning at dette bidrar til å øke lønnsomheten for konsernet sett under ett, og at dette ikke skjer på bekostning av det samfunnspålagte ansvar Posten har for etablerte produkter og tjenester, går det fram av meldingen.

Avkastningskrav

Med utgangspunkt i dagens rentenivå og en vurdering av den risikoen som er knyttet til Postens virksomhet, går Samferdselsdepartementet inn for at det fastsettes krav om en egenkapitalavkastning på 9,2 prosent. Det fastsatte avkastningskravet vil uttrykke statens oppfatning av hvilken avkastning selskapet minst bør ha på sin egenkapital for at lønnsomheten skal være tilfredsstillende. Avlastningskravene forutsettes å ligge fast i en periode på minst 3-5 år.

Utbyttepolitikk

Samferdselsdepartementet ser det som viktig å sikre Posten en finansiell fleksibilitet som gjør konsernet i stand til å tilpasse seg endringer i markedssituasjonen og til å gjennomføre nødvendige omstillinger for å sikre en rasjonell og effektiv drift på noe lengre sikt. Samferdselsdepartementet foreslår at det for planperioden 1998-2000 legges til grunn en utbyttepolitikk med krav om utbetaling av utbytte som tilsvarer 30 prosent av overskuddet etter skatt.

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen