Historisk arkiv

- Viktig med balanse i samferdselssatsingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 92/99
Dato: 10.09.99

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll:

- Viktig med balanse i samferdselssatsingen

- En god samferdselspolitikk krever at man finner den riktige balansen mellom distrikt og storbyer, og mellom investeringer og vedlikehold. Jeg legger stor vekt på å finne en slik balanse, sa samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll på et møte i Mosjøen fredag.

- Samferdselsdepartemenet har lagt fram en handlingsplan for rassikring av veger. Vi har mange rasutsatte veger rundt i distriktene, og formålet med handlingsplanen er å bidra til at det skal bli tryggere å ferdes der. Rassikring er et viktig ledd i trafikksikkerhetsarbeidet, sa Fjærvoll.

Samferdselsdepartementet har også lagt fram en konkret plan for legging av fast dekke på de gjenværende grusveger. Tiltakene bygger på et forslag som ble presentert av fylkesordførerne. Satsingen utgjør om lag 400 millioner kroner, og vil bli gjennomført over fire år.

– Det er viktig å prioritere vedlikehold av de vegene vi har, og ta vare på den kapitalen som er lagt ned der. Fast dekke vil gi bedre framkommelighet og vegstandard, og vil medføre reduserte vedlikeholdsutgifter, sa samferdselsministeren.

- Viktig er også ekstrasatsingen for å kompensere næringslivet i distriktene for de økte utgiftene som enkelte næringer får, når de nå må betale full arbeidsgiveravgift uansett hvor arbeidstakeren er bosatt. Vi ønsker å bidra til en økt framkommelighet i distriktene for å kompensere for de økte utgiftene næringslivet får. Samferdselsdepartementet skal forvalte om lag 100 millioner kroner årlig. Disse pengene skal fordeles på fylkene i forhold til den økte avgiftsbelastningen i hvert enkelt fylke. Bruken skal være basert på fylkeskommunale prioriteringer, og målet er at vi skal kunne bidra til en økt fremkommelighet som veier opp for den økte avgiftsbelastningen, sa Fjærvoll.

- I storbyområdene er utfordringene andre, og her er det nødvendig å styrke kollektivtrafikken for å unngå alvorlige trafikk- og miljøproblemer, og for å avlaste vegnettet. Neste år vil regjeringen derfor sette av midler til planlegging, grunnerverv og igangsetting av arbeidet med nytt dobbeltspor på strekningen Skøyen-Asker. Prosjektet inngår i ”Oslopakke 2”, som er en større plan for satsing på kollektivtransport i hele Oslo-området.

- Dessuten vil de første krengetogene settes i trafikk i løpet av høsten, på strekningen Oslo-Kristiansand. I løpet av neste år kommer krengetogene på Dovrebanen, Bergensbanen og resten av Sørlandsbanen.

- Krengetogene gir kortere reisetid, og vil styrke jernbanens konkurranseevne. Dette vil bidra til en sikrere og mer miljøvennlig transport. Arbeidet med å legge kjørevegen til rette for trafikk med krengetog vil fortsatt vil ha høy prioritet, og for neste år er behov for omkring 500 millioner kroner over statsbudsjettet til dette formålet, sa samferdselsministeren.

Lagt inn 14. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen