Historisk arkiv

Budsjett med god miljø- og distriktsprofil!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 99/1999
Dato: 4. oktober 1999

Budsjett med god miljø- og distriktsprofil!

Foreslåtte utgifter til samferdselsformål er for 2000 på i alt 17 976,6 millioner kroner. Med dette øker utgiftene i 2000 med om lag 5,5 prosent i forhold til 1999, når en ser bort fra rent budsjettekniske endringer og at det i 1999 ble bevilget store beløp for å sluttføre utbyggingen av Oslo lufthavn Gardermoen og Gardermobanen. Medregnet disse store prosjektene var utgiftene i 1999 til sammen 20 121,7 millioner kroner.

- Med en slik vekst blir det blant annet rom for økte bevilgninger til drift og vedlikehold på riksveg- og jernbanenettet og tiltak for å legge til rette for bruk av nye krengetog. Budsjettforslaget betyr økte bevilgninger for å bedre vegstandarden i distriktene og til rassikring av veger og legging av fast dekke på de gjenværende deler av riksvegnettet som i dag bare har grusdekke. Det blir også en vesentlig økning til statlig kjøp av posttjenester - for å styrke postnettet og sikre et tilbud av grunnleggende posttjenester over hele landet. Det er også en sterk økning av bevilgningene når det gjelder statlig kjøp av flytransporttjenester på det regionale flyrutenettet. De kontraktene som nå vil bli inngått for drift av regionale flyruter for perioden april 2000 – mars 2003 betyr et vesentlig utvidet og bedre transporttilbud, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Vegformål: Økte bevilgninger til investeringer, rassikring, drift og vedlikehold

Til vegformål er det foreslått i alt 9 993,4 millioner kroner. Dette er en økning på 3,9 prosent i forhold til 1999.

5 496 millioner kroner er avsatt til trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksvegnettet, medregnet tilskudd til riksvegferjedriften. Dette er en økning på 2,3 prosent i forhold til 1999. Forslaget tar sikte på å styrke trafikksikkerhetsarbeidet. Det legges opp til å opprettholde ferjetilbudet, mens standarden i driften av vegnettet vil bli opprettholdt på et nivå som er nødvendig for framkommelighet og trafikksikkerhet. I vedlikeholdet av vegene er det avsatt ekstra midler til nødvendig utbedring av bruer i kystdistriktene.

Til riksveginvesteringer er det foreslått 4 079,6 millioner kroner. Innenfor investeringene legges det vekt på hensynet til rasjonell framdrift på igangsatte anlegg. Flere store anlegg vil bli åpnet for trafikk i 2000. Tiltak for å bedre trafikksikkerhet og miljø og bygging av gang- og sykkelveger er prioritert.

Innenfor riksveginvesteringene foreslår regjeringen 113 millioner kroner som direkte statlig tilskudd til utbygging av infrastrukturen for kollektivtrafikken i storbyområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. I tillegg kommer 115 millioner kroner til slike formål, finansiert ved hjelp av bompenger.

101,9 millioner kroner er foreslått som tilskudd til rassikring. Dette kommer i tillegg til rassikringstiltak som inngår i de ordinære riks- og fylkesveginvesteringene.

Regjeringen legger opp til en ekstrasatsing for å bedre vegstandarden i distriktene.

For neste år er det satt av 100 millioner ekstra for å få lagt fast dekke på riksveger som i dag bare har grusdekke. Regjeringen forslår 100 millioner kroner som en ekstrabevilgning til vegformål i distriktene i 2000 som kompensasjon for at enkelte næringer må betale full sats for arbeidsgiveravgift etter EFTA-dommen 20. mai 1999.

I tillegg til bevilgninger over statsbudsjettet er det anslått at bompengeselskapene neste år vil stille til rådighet til sammen 1 388 millioner kroner til utbygging av riksvegnettet.

225,9 millioner kroner er foreslått som tilskudd til fylkesvegformål. Innenfor dette tilskuddet har en prioritert tiltak som gjelder trafikksikkerhet, med blant annet vekt på tiltak for tryggere skoleveger.

Jernbaneformål: Økt bevilgninger til drift og vedlikehold - og tiltak for krengetog

Regjeringen foreslår å bruke i alt 4 943,2 millioner kroner til jernbaneformål. Korrigert for sluttbevilgning til NSB Gardermobanen AS i 1999 og budsjettekniske endringer i 2000, er dette en økning på 2,8 prosent i forhold til 1999.

Til drift og vedlikehold av jernbanenettet er det foreslått til sammen 2 727 millioner kroner. Korrigert for rent budsjettekniske endringer betyr forslaget en økning på 9,8 prosent.

Til investeringer i linjen er det for neste år foreslått til sammen 1 219,1 millioner kroner. I tillegg legges det opp til at NSB får anledning til å forskuttere 70 millioner kroner i 2000 til utbedringer av Kongsvingerbanen og at LKAB forskutterer 20 millioner kroner til igangsetting av arbeid med kryssingsspor ved Katterat stasjon på Ofotbanen.

Innenfor investeringene har regjeringen prioritert tiltak for å legge til rette for bruk av krengetog på Bergens-, Dovre- og Sørlandsbanen. For neste år er 500 millioner kroner avsatt til slike tiltak, mot 310 millioner kroner i 1999. I tillegg til utbygging og utbedring av blant annet Østfold- og Vestfoldbanen og avsluttende arbeider med den nye Nationaltheatret stasjon, er det ellers forslått 155,1 millioner kroner til forskjellig planlegging. Av dette beløpet gjelder 120 millioner kroner detaljplanlegging, prosjektering, grunnerverv og igangsetting av arbeid med nytt dobbeltspor Skøyen – Asker.

987 millioner kroner foreslås til statlig kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA. Det legges opp til en tilbudsøkning i Østlandsområdet på 20 prosent som følge av åpningen av jernbanetunnelen ”Romeriksporten”.

Luftfartsformål

Til luftfartsformål er det foreslått til sammen 1 196 millioner kroner.

355,3 millioner kroner er satt av til statlig kjøp av flyrutetjenester, mot 271 millioner kroner i 1999. Beløpet, som gjelder tilskudd til trafikk på regionale flyrutestrekninger i 2000, er basert på gjeldende anbudskontrakter til og med 31. mars 2000 og på behandlingen av anbudene som ble utlyst våren 1999 for drift av regionale flyruter fra 1. april 2000. 118,4 millioner kroner er foreslått som tilskudd til regionale flyplasser. Størstedelen gjelder kompensasjon til Luftfartsverket for delvis dekning av investerings- og driftskostnader ved de regionale lufthavnene.

Til investeringer ved lufthavnene, utenom Oslo lufthavn Gardermoen, er det avsatt i alt 699 millioner kroner, fordelt med 542,4 millioner kroner på stamrutenettet og 156,6 millioner kroner til de regionale lufthavnene. Investeringene ved stamruteflyplassene omfatter blant annet utbygging av innskjekkingsområder og bagasjehall ved Stavanger lufthavn, utvidelse av bagasjetransportanlegg ved Bergen lufthavn og avsluttende arbeid med nytt driftsbygg ved Tromsø lufthavn.

Arbeidet med baneforlengelsen ved Florø lufthavn avsluttes neste år. Ny flyplass i Båtsfjord og baneforlengelsen ved Brønnøysund lufthavn, som begge tas i bruk høsten 1999, får sluttbevilgning i 2000. Terminalbygg på Bardufoss lufthavn vurderes nærmere på grunn av økt kostnadsramme.

108,8 millioner kroner er foreslått til Luftfartstilsynet som fra 1. januar neste år vil være et ordinært forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet. Tilnærmet alle tilsyns- og myndighetsoppgaver som Luftfartsverket tidligere har ivaretatt, vil fra dette tidspunkt bli overført til Luftfartstilsynet.

8,5 millioner kroner er avsatt til Havarikommisjonen for sivil luftfart, som fra 1. juli i år ble opprettet som et forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet.

Tilskudd til Hurtigruten

Regjeringen foreslår 185,8 millioner kroner som tilskudd til drift av Hurtigruten. Forslaget er i samsvar med gjeldende avtale mellom staten og Hurtigruteselskapene. Regjeringen vil legge til rette for at ruteselskapene kan kontrahere to nye skip i løpet av 1999 til erstatning for de to eldste skipene i ruten.

Landsdekkende posttjenester

For å styrke postnettet og sikre et tilbud av grunnlegende posttjenester over hele landet foreslås det 730 millioner kroner i betaling til Posten Norge BA for å utføre samfunnspålagte posttjenester som er bedriftsøkonomisk ulønnsomme. Dette er en økning på 160 millioner kroner i forhold til 1999.

Post- og teletilsynet

Utgiftene til Post- og teletilsynet er ført opp med 162,4 millioner kroner. Post- og teletilsynet har blant annet ansvar for å føre tilsyn med aktørene på post- og teleområdet.

Økte bevilgninger til forskning og utvikling

Til forskning og utvikling er det ført opp 103,8 millioner kroner. Forslaget betyr blant annet økte bevilgninger til langsiktig forskning og kunnskapsoppbygging på transport- og telekommunikasjonsområdet.

St.prp. nr. 1 (1999-2000) Samferdselsdepartementets budsjett for 2000

Offentlige etater kan bestille dokumentet fra:

Statens forvaltningstjeneste, Informasjonsforvaltning, Distribusjon og lager av publikasjoner, Telefaks: 22 24 27 86
E-post: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

Andre kan bestille fra:

Akademika AS, Avdeling for offentlige publikasjoner, Postboks 8134 Dep, 0033 OSLO,
telefon: 22 11 67 70, telefaks 22 42 05 51, grønt nummer 800 80 960

Publikasjonen finnes på internett: http://odin.dep.no/

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen