Historisk arkiv

Den Norske Bank og Postbanken: Regjeringen går inn for fusjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 63/99
Dato: 21.05.99

Den Norske Bank og Postbanken:

Regjeringen går inn for fusjon

Regjeringen har i statsråd i dag lagt fram forslag om godkjenning av en framforhandlet plan om fusjon mellom Den norske Bank (DnB) og Postbanken.

Forslaget er fremmet under forutsetning av at Stortinget gir sin tilslutning til regjeringens tidligere forslag om å omdanne Postbanken fra et statlig særlovselskap til et statlig aksjeselskap.

- Fusjonen har blant annet som mål å styrke bruken av postnettet. Den fusjonerte banken vil nemlig fra første dag videreføre den forretningsavtalen som Postbanken nå har med Posten. Videreføringen av avtalen vil føre til at den nye banken får plikt og enerett til å tilby grunnleggende banktjenester gjennom hele Postens ekspedisjonsnett. Dette betyr igjen et positivt bidrag for trafikk og aktivitet i postnettet. Regjeringen vil også vurdere å bruke en del av de midlene som frigjøres ved fusjonen til å opprettholde strukturen i deler av postnettet, opplyser samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Postbanken er verdsatt til 4,5 milliarder kroner. Forslaget om fusjon forutsetter at Postbanken overdrar sine eiendeler, rettigheter og forpliktelser som helhet til DnB, mot at staten mottar aksjer i DnB som fusjonsvederlag. Basert på aksjekursen per 19. mars i år tilsvarer dette 4,2 milliarder kroner. I tillegg er det lagt til grunn at staten – som eneaksjonær - skal få utbetalt en engangssum på 300 millioner kroner fra Postbankens frie egenkapital før gjennomføringen av fusjonen.

Det er regjeringens intensjon å redusere statens samlede eierskap i den fusjonerte banken ned mot en tredel (33,4 prosent). Spørsmål knyttet til tempo og gjennomføring av nedsalget vil måtte avklares nærmere. Regjeringen går inn for at statens eierandel i den fusjonerte banken vil bli samlet i Statens Bankinvesteringsfond.

Postbankens merkenavn, priser og rådgivningsfilosofi forutsettes videreført overfor personmarkedet. Ved fusjonen opphører Postbanken som selvstendig selskap og blir en integrert del av det fusjonerte konsernets virksomhet.

Grunnleggende banktjenester gjennom Postens nett

De to partene - DnB og Postbanken – har lagt til grunn at den nye banken skal videreføre den forretningsavtalen som Postbanken i dag har med Posten. Etter denne avtalen har Postbanken plikt og enerett til å tilby grunnleggende banktjenester gjennom hele Postens ekspedisjonsnett. Forretningsavtalen gjelder fram til 1. mai 2002.

- Målet om å ha et godt tilbud av bank- og betalingstjenester vil bli ivaretatt av en egen lovbestemmelse som pålegger Posten å inngå en avtale med en finansinstitusjon, der vedkommende finansinstitusjon gis enerett og plikt til å tilby grunnleggende banktjenester gjennom hele Postens ekspedisjonsnett. Et forslag om en slik lovbestemmelse ble lagt fram i statsråd den 23. april i år, i form av et forslag til en ny bestemmelse i postselskapsloven, sier samferdselsminister Fjærvoll.

Videre behandling

Etter behandling i Stortinget og eventuelle ekstraordinære generalforsamlinger i Den norske Bank og Postbanken, vil det bli fremmet en konsesjonssøknad til Finansdepartementet, som skal behandle søknaden på vanlig måte. Dette betyr at konsesjonssøknaden vil bli lagt fram for Kredittilsynet for forberedende behandling. Som ledd i denne behandlingen vil det bli bedt om en uttalelse fra Norges Bank. Konkurransetilsynet vil i tillegg, på vanlig måte, vurdere fusjonen i forhold til konkurranselovens bestemmelser.

Lagt inn 27. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen