Historisk arkiv

Endringer i konsesjonen for Posten Norge BA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 125/1999
Dato: 1. november 1999

Endringer i konsesjonen for Posten Norge BA

- Posten skal gi et godt og helhetlig tilbud av posttjenester til husholdninger og næringsliv over hele landet. Posttjenestene skal utføres med god kvalitet og til rimelige priser.

Dette sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i forbindelse med at Samferdselsdepartementet har fastsatt en del endringer i konsesjonen til Posten Norge BA. Konsesjonen gjelder fram til og med 30. september 2001.

Konsesjonen inneholder krav til Posten Norge BA når det gjelder servicenivå, med blant annet nærmere krav til utlevering og innsamling av post, informasjon til kundene og ordning for behandling av klager fra kundene.

Dette er noen av de viktigste endringene og presiseringene som nå er fastsatt:

Servicenivå

Postens basistjenester og grunnleggende banktjenester skal tilbys ved alle postkontorer, kontraktspostkontorer, postfilialer og i alle landpostruter. Posten skal opprettholde det samfunnspålagte servicenivået selv om antall stasjonære poststeder blir redusert. Det skal i hver kommune være minst ett postkontor eller kontraktspostkontor som tilbyr Postens basistjenester og grunnleggende banktjenester. Et kontraktpostkontor kan drives av andre enn Posten Norge BAs egne ansatte. Det skal tilby alle grunnleggende post- og banktjenester og skal ha status som postkontor.

Utlevering

Postsendinger (brevpost, aviser og blad samt meldesedler for brev og pakker) skal utleveres til mottakernes bosteds- eller forretningsadresse. Dette kravet gjelder ikke dersom det foreligger ekstraordinære omstendigheter eller særlige geografiske forhold. Ifølge konsesjonen skal alle alternativt kunne få postsendinger utlevert på nærmeste postkontor eller kontraktspostkontor, i fall slik utlevering er ønsket.

Utlevering av prioritert brevpost og pakker skal fortsatt utføres alle virkedager. Med virkedager menes mandag til og med lørdag. Dette kravet gjelder ikke dersom det foreligger ekstraordinære omstendigheter eller særlige geografiske forhold. I slike unntakstilfelle skal utlevering av prioritert brevpost uansett utføres minst tre dager per uke. Sammenlignet med tidligere konsesjon betyr dette en innstramming av konsesjonskravene i og med at det tidligere i slike unntakstilfelle var mulig å utlevere prioritert brevpost og pakker færre enn tre ganger i uka.

Innsamling av post

Innsamling av prioritert brevpost i innsamlingspostkasser skal utføres daglig mandag til og med fredag. I tillegg skal det også foregå innsamling enten lørdag eller søndag, slik at Posten dermed foretar innsamling av prioritert brevpost i alt seks ganger i uka.

Krav til framsendingstid

For prioritert brevpost er det fastsatt objektive krav til framsendingstid. Ifølge kravene skal minst 85 prosent av sendingene være framme dagen etter innlevering. Videre skal minst 97 prosent av sendingene være framme innen tre dager etter innlevering. I konsesjonen er det fastsatt bestemmelser om sanksjon i form av tvangsmulkt i tilfelle Posten ikke oppfyller fastsatte konsesjonskrav når det gjelder framsendingstid.

Samtidig er det i konsesjonen videreført et mål om at minst 93 prosent av Postens prioriterte brevpost skal foreligge hos mottaker seinest dagen etter innlevering. Bakgrunnen for å endre gjeldende konsesjonskrav fra 93 prosent til 85 prosent, er blant annet at andelen på 93 prosent er fastsatt utfra en teoretisk beregning og at det hittil aldri har vært mulig å oppnå en slik andel.

Informasjon til kundene

Konsesjonsvilkårene slår fast at Posten skal gi kundene tilstrekkelig detaljerte og ajourførte opplysninger, blant om tilgang til tjenestene, priser, rabatter, framsendingstider og klagemuligheter. Posten har plikt til å informere om innleveringsfrister for alle typer postsendinger. Lokalt fastsatte innleveringsfrister for de enkelte typer sendinger skal gjøres kjent på alle steder der sendingene innleveres.

Klageordning

Posten skal ha en ordning for behandling av klager fra sine kunder. Klageordningen skal godkjennes av Post- og teletilsynet. Posten skal opplyse sine kunder om klageadgangen, og årlig informere Post- og teletilsynet om omfanget av klagene og behandlingen av disse.

Adgang til å gi dispensasjon fra konsesjonsvilkår

Post- og teletilsynet kan gi dispensasjon fra kravene i konsesjonen. Denne bestemmelsen er fastsatt fordi det i noen tilfelle kan være et visst behov for å kunne fravike enkelte konsesjonskrav. Posten kan – i tråd med vanlige forvaltningsrettslige regler - påklage tilsynets avgjørelse om dispensasjon til Samferdselsdepartementet. Posten må av eget tiltak kartlegge de områder hvor det er behov for å søke om dispensasjon. Det skal søkes om dispensasjon før selskapet iverksetter tiltak som kan være i strid med konsesjonskravene, ikke etter at tilsynet eventuelt finner at Postens praksis er i strid med konsesjonen.

Produktregnskap

I konsesjonen er det krav om at Posten fra og med regnskapsåret1999 skal utarbeide et produktregnskap. Dette regnskapet skal gi grunnlag for å vurdere om prisene og takstene for Postens basistjenester står i forhold til kostnadene for tjenestene. Produktregnskapet skal også klargjøre om det skjer ulovlig kryssubsidiering.

Lagt inn 1. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen