Historisk arkiv

Forslag til Nasjonal transportplan 2002 - 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 98/99
Dato: 27.09.99

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll:

Forslag til Nasjonal transportplan 2002 - 2011

- Det er et viktig framskritt at de fire statlige transportetatene nå legger fram et felles forslag til en nasjonal transportplan for veg, jernbane, luftfart og sjøtransport. Dette er begynnelsen på en bedre samordning mellom innsatsene i de ulike transportsektorene, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i forbindelse med offentliggjøringen av dokumentet ”Forslag til Nasjonal transportplan for 2002-2011”.

Dokumentet er laget i fellesskap av Jernbaneverket, Kystverket, Luftfartsverket og Statens vegvesen og er etatenes planforslag. Norsk transportplan 2002 – 2011 vil avløse de tidligere sektorvise langtidsplanene. De avgjørende politiske prioriteringene vil bli fastlagt i forbindelse med behandlingen av en stortingsmelding som regjeringen legger fram våren 2000. Utarbeidingen av stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011 vil skje i Samferdselsdepartementet, i samarbeid med Fiskeridepartementet. Etatenes plandokument er utarbeidet på grunnlag av retningslinjer fra de to departementene.

- De statlige transportetatene legger vekt på at arbeidet med Nasjonal transportplan har bidratt til en felles forståelse mellom etatene når det gjelder de forskjellige transportformenes utfordringer og muligheter. Arbeidet med planen har vært en mye mer åpen prosess enn det som tidligere har vært tilfelle for større langtidsplaner innenfor transportsektorene. Bak etatenes felles plandokument ligger blant annet egne fylkesvise dokumenter som tar for seg utfordringer på transportområdet innenfor de enkelte fylker. Disse dokumentene har vært til behandling i fylkeskommunene. Dessuten har etatene på sentralt hold lagt fram offentlige delutredninger, først om ”nasjonale utfordringer” og deretter om utfordringer i såkalte ”nasjonale transportkorridorer”. – Til forskjell fra tidligere langtidsplaner er også etatenes forslag til departementene offentlig tilgjengelige, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

- Etatenes felles plandokument legges nå fram for Samferdselsdepartementet og Fiskeridepartementet. Samtidig sendes det til fylkeskommunene for fylkespolitisk høring. Plandokumentet fra etatene og høringsuttalelsene fra fylkeskommunene gir så grunnlag for de to departementenes avveininger i det videre arbeidet med stortingsmeldingen. - Jeg vil ikke foregripe resultatet av dette arbeidet ved nå å kommentere økonomiske prioriteringer og enkeltheter i plandokumentet fra transportetatene, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Priv til red.
Felles forslag til Nasjonal transportplan 2002-2011 fra Jernbaneverket, Kystverket, Luftfartsverket og Statens vegvesen er tilgjengelig på internett med adresse:
www.ntp.dep.no

Lagt inn 27. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen