Historisk arkiv

Hendene på rattet – ikke på mobiltelefonen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 145/1999
Dato: 17.12.1999

Hendene på rattet – ikke på mobiltelefonen!

Fra 15. mars neste år er det forbudt for førere av motorvogn å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring. Dette går fram av en forskrift som Samferdelsdepartementet har fastsatt i dag. Forskriften er fastsatt med hjemmel i ny bestemmelse i vegtrafikkloven. Denne bestemmelsen ble vedtatt av Stortinget tidligere i desember i år.

Overtredelse av forbudet vil føre til en bot på 500 kroner, ifølge en endring i forskrift om forenklet forelegg som ble fastsatt i statsråd i dag.

- Et forbud mot bruk av mobiltelefon under kjøring er ett av mange tiltak for å gjøre vegtrafikken sikrere. Bruk av mobiltelefon kan være med på å øke risikoen for personskadeulykker i trafikken. Når vi nå ser at stadig flere anskaffer og tar i bruk mobiltelefoner, vil et slikt forbud være et viktig varsel til motorvognførere om å holde hendene på rattet, ikke på mobiltelefonen! Forbudet vil også virke som en påminning om at vi alle skal vise aktsomhet i trafikken. Skal du som sjåfør lovlig bruke mobiltelefon under kjøring må telefonen være plassert i eller på en holder som er fastmontert ved rattet, og fortrinnsvis på dashbordet. Jeg vil understreke at det bare er sjåførens bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring som vil bli regulert. Dersom motorvognen står i ro, vil selvsagt også føreren lovlig kunne bruke håndholdt mobiltelefon. Passasjerers bruk av mobiltelefon vil for øvrig heller ikke bli omfattet av forskriften, sier politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Torunn E. Kvisberg.

Informasjonstiltak

I tiden fram til den nye forskriften trer i kraft, vil Samferdselsdepartementet legge opp til en rekke informasjonstiltak mot bruk av håndholdt mobiltelefon ved kjøring. I forbindelse med informasjonstiltakene vil Samferdselsdepartementet ha et nært samarbeid med Justisdepartementet, Politiet, Statens informasjonstjeneste, Trygg Trafikk og forskjellige organisasjoner.

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen