Historisk arkiv

Jernbaneformål: Økt vedlikehold - og tiltak for krengetog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 101/1999
Dato: 4. oktober 1999

Jernbaneformål:

Økt vedlikehold - og tiltak for krengetog

Regjeringen foreslår å bruke i alt 4 943,2 millioner kroner til jernbaneformål. Korrigert for sluttbevilgning til NSB Gardermobanen AS i 1999 og en del rent budsjettekniske endringer, er dette en økning på 2,8 prosent i forhold til 1999.

Til investeringer i jernbanelinjen er det foreslått til sammen 1 219,1 millioner kroner. I tillegg legges det opp til at NSB BA får anledning til å forskuttere 70 millioner kroner i 2000 til utbedringer av Kongsvingerbanen og at LKAB forskutterer 20 millioner kroner til igangsetting av arbeid med kryssingsspor ved Katterat stasjon på Ofotbanen.

Innenfor investeringene har regjeringen prioritert tiltak som legger til rette for bruk av krengetog på Bergens-, Dovre- og Sørlandsbanen. For neste år er 500 millioner kroner satt av til slike tiltak, mot 310 millioner kroner i 1999.

I tillegg til utbygging og utbedring av blant annet Østfold- og Vestfoldbanen og avsluttende arbeider med den nye Nationaltheatret stasjon i Oslo, er det ellers foreslått 155,1 millioner kroner til forskjellig planlegging. Av dette beløpet er 120 millioner kroner satt av til planlegging, grunnerverv og igangsetting av arbeid med nytt dobbeltspor Skøyen – Asker.

Kjøp av persontrafikktjenester: 987 millioner kroner

987 millioner kroner er foreslått til statlig kjøp av persontrafikktjenester. Beløpet er betaling til NSB BA og omfatter Intercitytog, nærtrafikk-, region- og lokaltog. Ingen av disse toggruppene drives i dag i bedriftsøkonomisk balanse. Forslaget er basert på en gjennomsnittlig takstøkning på inntil 3,5 prosent fra 1999 til 2000.

Innenfor avtalebeløpet er det tatt hensyn til en tilbudsøkning i Østlandsområdet på 20 prosent som følge av åpningen av jernbanetunnelen ”Romeriksporten”.

Linjenettet: Drift og vedlikehold

Til drift og vedlikehold av linjenettet er det foreslått 2 229 millioner kroner. Korrigert for rent budsjettekniske endringer, er dette en økning på 9,8 prosent i forhold til vedtatt budsjett for 1999. Økningen har særlig sammenheng med styrket vedlikeholdsinnsats for å sikre driftsstabiliteten i nettet.

Linjenettet: Fordeling av investeringsmidler

Av den foreslåtte bevilgningen på 1 219,1 millioner kroner til investeringer i linjenettet skal 185 millioner kroner nyttes til tiltak for å bedre driftsforholdene på det eksisterende nettet, mens 155 millioner kroner skal gå til detaljplanlegging og diverse prosjektering.

Resten av investeringsbevilgningen, det vil si 879 millioner kroner, skal nyttes til arbeid med større enkeltprosjekter og er fordelt slik:

  • 500 millioner kroner er avsatt til nye tiltak på linjenettet som har betydning for innføring av krengetog på Sørlands-, Dovre- og Bergensbanen. Tiltakene vil gi mulighet for økt hastighet og bedre kapasitet. Dette vil bedre all person- og godstransport på fjerntogstrekningene.
  • 80 millioner kroner til forskjellig arbeid på Østfoldbanen, med denne fordelingen:
  • 75 millioner kroner til videreføring av arbeid med ny dobbeltsporstrekning mellom Såstad og Haug. Anlegget er planlagt åpnet for trafikk i 2000.
  • 5 millioner kroner til etterarbeider på strekningen Ski – Sandbukta, som ble åpnet for trafikk i 1996.
  • 90 millioner kroner til prosjektet “Nye Nationaltheatret stasjon”, som omfatter bygging av to nye spor og publikumsarealer. Utbyggingen er nødvendig for å møte den økte togtrafikken i Oslo-området. Anlegget er planlagt åpnet for trafikk i desember 1999, men noe etterarbeid vil pågå i 2000.
  • 2 millioner kroner til etterarbeider på Skøyen stasjon i Oslo. Stasjonen er et knutepunkt i kollektivtrafikken. Prosjektet ble åpnet for trafikk i 1998.
  • I alt 154 millioner kroner gjelder arbeid på Vestfoldbanen, fordelt med:
  • 34 millioner kroner til utbygging av dobbeltspor på strekningen Åshaugen- Sande-Holm. Prosjektet er planlagt åpnet for trafikk i 2000.
  • 110 millioner kroner til dobbeltspor på strekningen Skoger - Åshaugen. Prosjektet er planlagt åpnet for trafikk i 2000.
  • 10 millioner kroner til Nykirke kryssingsspor.
  • 63 millioner kroner til Bergensbanen, med denne fordelingen:
  • 60 millioner kroner til forskjellig etterarbeid med nytt kryssingsspor i tunnel ved Gråskallen. Prosjektet er planlagt åpnet for trafikk høsten 1999.
  • 3 millioner kroner til gjenstående arbeid med utbedring og linjeutretting på strekningen Tunga - Finse. Prosjektet ble åpnet for trafikk i september 1998.

Detaljplanlegging av utbyggingsprosjekter

Den foreslåtte bevilgningen på 155,1 millioner kroner til detaljplanlegging og prosjektering gjelder utbygginger som er aktuelle i de nærmeste årene.

Av dette beløpet er 120 millioner kroner avsatt til planlegging, grunnerverv og igangsetting av arbeid med nytt dobbeltspor Skøyen – Asker. Midlene til detaljplanlegging skal ellers nyttes til blant annet følgende prosjekter:

  • Nye godsterminaler i Sandnes/Stavanger- og Trondheimsområdet.
  • Strekningene Barkåker - Tønsberg og Farriseidet - Porsgrunn (Eidangertunnelen) på Vestfoldbanen.

Opprusting av Kongsvingerbanen: NSB BA skal forskuttere

Regjeringen foreslår at Jernbaneverket skal få fullmakt til å inngå en avtale med NSB BA om at NSB BA skal få anledning til å forskuttere 70 millioner kroner i 2000 til utbedring av Kongsvingerbanen, med sikte på å legge til rette for bruk av krengetog i trafikken på banen.

Ofotbanen

Som følge av LKABs planer om å investere i nye lokomotiv og vogner for malmtransporten på Ofotbanen, er det behov for å øke Ofotbanens tillatte bæreevne fra 25 til 30 tonns aksellast. Derfor vil det bli inngått en egen avtale mellom LKAB og staten som regulerer nødvendige investerings- og vedlikeholdstiltak i kjørevegen. LKAB bærer kostnadene for de tiltak som direkte knytter seg til behovet for 30 tonns aksellast, mens staten dekker kostnadene for de mer generelle tiltakene som også den øvrige trafikken på banen har nytte av. Det legges opp til at LKAB skal bidra med i alt 116,2 millioner kroner som utbetales til staten i like store rater over fire år, i perioden 2000-2003.

I tillegg er det i avtalen lagt opp til at LKAB i treårsperioden 2000-2002 skal forskuttere finansieringen av et nytt kryssingsspor ved Katterat stasjon til en samlet kostnad på om lag 60 millioner kroner, mot tilbakebetaling av hele beløpet fra staten i 2004. Forskutteringsbeløpet er for 2000 satt til 20 millioner kroner.

Statens jernbanetilsyn: 10,1 millioner kroner

10,1 millioner kroner er oppført til drift av Statens jernbanetilsyn for 2000. Dette er en økning på 3,2 millioner kroner i forhold til 1999. Økningen har sammenheng med at Jernbanetilsynet i sitt arbeid har innhentet jernbanespesifikk kompetanse fra Jernbaneverket, uten at dette til nå har blitt økonomisk kompensert. Fra og med 2000 legges det derfor opp til at Jernbanetilsynet skal betale for de tjenester som kjøpes fra Jernbaneverket – for på den måten ytterligere å markere uavhengigheten mellom Statens jernbanetilsyn og Jernbaneverket.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen