Historisk arkiv

Kollektivtransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 103/1999
Dato: 4. oktober 1999

Kollektivtransport

Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder en rekke bevilgninger og tiltak som gjelder kollektivtransport:

Statlig kjøp av persontrafikktjenester fra NSB BA

987 millioner kroner er foreslått til statlig kjøp av persontrafikktjenester fra NSB BA. Beløpet er betaling til NSB BA og omfatter Intercitytog, nærtrafikk- region- og lokaltog. Ingen av disse toggruppene drives i dag i bedriftsøkonomisk balanse.

Hurtigruten

Regjeringen foreslår 185,8 millioner kroner som tilskudd til driften av Hurtigruten. Forslaget er i samsvar med gjeldende avtale med Hurtigruteselskapene. Regjeringen vil legge til rette for at ruteselskapene kan kontrahere to nye skip i løpet av 1999 til erstatning for de to eldste skipene i ruten.

Tilskudd til drift av regionale flyruter

Regjeringen har for neste år foreslått i alt 355,3 millioner kroner til statlig kjøp av flyrutetjenester, mot 271 millioner kroner i 1999. Beløpet, som gjelder tilskudd til trafikk på regionale flyrutestrekninger, er basert på gjeldende anbudskontrakter til og med 31. mars 2000 og på behandlingen av anbudene som ble utlyst våren 1999 for drift av regionale flyruter fra 1. april 2000.

Lokal kollektivtrafikk

Fylkeskommunene har ansvaret for lokal kollektivtrafikk, det vil si lokale trikke-, T-bane-, buss- og båtruter. I forslag til bevilgning av de statlige rammeoverføringene, over Kommunal- og regiondepartementets budsjett, er det tatt hensyn til fylkeskommunenes ansvar på dette området.

Kollektivtransportiltak i storbyområdene

Innenfor riksveginvesteringene foreslår regjeringen 113 millioner kroner til utbygging av infrastrukturen for kollektivtransporten i storbyområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. I tillegg kommer 115 millioner kroner til slike formål, finansiert ved hjelp av bompenger. Midlene til kollektivtrafikktiltak må også ses i sammenheng med en økning i milder til bygging av gang- og sykkelveger.

Formålene med midlene er å styrke kollektivtrafikken i de største byområdene. Samferdselsdepartementet vil seinere fordele midlene på prosjekter. Midlene omfatter investeringer i lokale trikke- og banestrekninger, jernbane og tiltak rettet mot kommunale veger, fylkes- og riksveger, med sikte på legge til rette for kollektivtrafikken. Midlene går også til terminalanlegg. Midlene til kollektivtrafikktiltak må også ses i sammenheng med en økning i midler til bygging av gang- og sykkelveger.

Bussrutedrift: Kompensasjon for oppheving av avgiftsfritak for autodiesel

539,4 millioner kroner er foreslått som kompensasjon til bussrutedrift, som følge av at Stortinget har vedtatt å oppheve fritaket for autodieselavgift for busser. Ordningen med kompensasjon gjelder for både tilskuddsberettiget og ikke-tilskuddsberettiget bussrutedrift. Regjeringens forslag for neste år betyr lik behandling av alle typer bussrutedrift (lokale bussruter og ekspressbusser) ved fastsetting av kompensasjon.

Bevilgninger til drift og investeringer – også til nytte for kollektivtrafikken

De foreslåtte bevilgningene til utbygging, drift og vedlikehold av vegnettet omfatter en rekke tiltak som også kommer kollektivtrafikken til nytte. Jernbaneinvesteringer, blant annet tiltak for å legge til rette for trafikk med nye krengetog og investeringer i lufthavner dekkes også over statsbudsjettet. Det samme gjelder en del bevilgninger til forsøksvirksomhet og forsknings- og utviklingsprosjekter som kommer kollektivtransporten til gode.

Riksvegferjer: Ledsagere for funksjonshemmede får reise gratis

Fra årsskiftet 1999/2000 får ledsagere til funksjonshemmede personer, som trenger assistanse av ledsager for å delta ved arrangementer og aktiviteter, reise gratis med riksvegferjer.

--------

Priv. til red.

Nærmere opplysninger om bevilgninger til utbygging og drift av veg-, jernbane og luftfartsnettet i 2000 – se Samferdselsdepartementets pressemeldinger nr. 100/99, 101/99 og 102/99, av 4.10.99.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen