Historisk arkiv

Luftfartstilsynet opprettes som nytt forvaltningsorgan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 142/99
Dato: 10.12.99

Fra 1. januar 2000: Luftfartstilsynet opprettes som nytt forvaltningsorgan

Luftfartsverkets myndighets- og tilsynsoppgaver skal fra 1. januar neste år skilles ut og legges til et nyopprettet forvaltningsorgan, med betegnelsen Luftfartstilsynet. Det nye forvaltningsorganet skal være underlagt Samferdselsdepartementet, og vil bli ledet av en luftfartsdirektør.

Dette går fram av instruks for Luftfartstilsynet og ny instruks for Luftfartsverket. Instruksene ble fastsatt av regjeringen i statsråd i dag, og er en oppfølging av Stortingets tidligere behandling av regjeringens forslag fra mai i år om å omorganisere Luftfartsverket.

Luftfartstilsynet: Myndighets- og tilsynsoppgaver

Luftfartstilsynet skal arbeide for at luftfartsvirksomheten i Norge utøves på en sikker og formålseffektiv måte. Tilsynet skal fastsette standarder og regelverk, og det skal gi tillatelser og godkjenne personer og selskaper som skal få adgang til å arbeide med og drive virksomhet knyttet til luftfart. Luftfartstilsynet skal også stå for kvalitetskontroll av materiell, sertifisering av verksteder, flyselskaper, andre operatører og personell. Utstedelse av sertifikater til piloter og kabinpersonell er også blant oppgavene. Dessuten skal Luftfartstilsynet drive tilsynsvirksomhet med sikte på at regelverk og fastsatte vilkår etterleves.

Når myndighets- og tilsynsoppgaver skilles ut fra Luftfartsverkets forretningsmessige drift, må Luftfartsverket i likhet med andre operatører i luftfartssystemet bli underlagt Luftfartstilsynets tilsynsmyndighet. Luftfartstilsynet vil derfor få myndighet og utøve tilsyn overfor Luftfartsverkets anlegg og virksomhet, flyplasser, flynavigasjons- og kommunikasjonsanlegg og Luftfartsverkets flynavigasjons- og lufttrafikktjenester.

Luftfartsverket: Statlig forvaltningsbedrift, med forretningsmessige oppgaver

Luftfartsverkets forretningsmessige virksomhet vil omfatte følgende to hovedgrupper av oppgaver: For det første skal Luftfartsverket eie, bygge og drive lufthavner og luftfartsanlegg innenfor statlige rammebetingelser. Luftfartsverket skal også yte lufthavn- og flysikringstjenester til flyselskaper og andre brukere.

Luftfartsverket er i dag en statlig forvaltningsbedrift, underlagt Samferdselsdepartementet. Regjeringen vil neste år vurdere Luftfartsverkets framtidige organisasjons- og tilknytningsform. Ifølge den nye instruksen skal Luftfartsverket ledes av en administrerende direktør og ha et eget styre. Ove Liavaag, som i dag er luftfartsdirektør og leder av Luftfartsverket, vil fra 1. januar 2000 være administrerende direktør i Luftfartsverket.

Luftfartsverkets administrerende direktør er styreleder i Oslo Lufthavn AS, mens Luftfartsverkets styre er generalforsamling for dette aksjeselskapet.

Lagt inn 10. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen