Historisk arkiv

Økte bevilgninger til forskning og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 107/1999
Dato: 4. oktober 1999

Økte bevilgninger til forskning og utvikling

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett for 2000 skal bevilges i alt 103,8 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling. Dette er en økning på 2,4 millioner kroner i forhold til 1999. I forslaget er det gitt økt prioritet til langsiktig forskning og kunnskapsoppbygging på transport- og telekommunikasjonsområdet.

Den foreslåtte bevilgningen er fordelt slik:

  • 13,2 millioner kroner skal brukes til generell forsknings- og utredningsvirksomhet, med sikte på å bedre kunnskapsgrunnlaget og legge til rette for mer effektiv bruk av ressursene i samferdselssektoren. Miljø og trafikksikkerhet er blant emnene som vil stå sentralt.
  • 61,7 millioner kroner er ført opp under posten “Samferdselsforskning”. Beløpet vil i hovedsak bli brukt til å videreføre støtten til forskjellige forskningsprogrammer om transport og telekommunikasjoner, under Norges Forskningsråd. Samferdselsdepartementet vil benytte 20,7 millioner kroner til transportforskning og 41,0 millioner kroner til telekommunikasjonsforskning. I forslaget er det lagt opp til å øke basisfinansieringen av Transportøkonomisk institutt.

Innenfor transportforskning vil Samferdselsdepartementet støtte programmer som tar for seg blant annet følgende emner: Logistikk- og IT-anvendelser i forskjellige deler av transportsektoren, regional utvikling og miljøforurensning og helse.

Innen telekommunikasjonsforskning vil Samferdselsdepartementet videreføre støtten til forskningsprogrammer om blant annet disse emnene: Tjenesteyting og informasjonsstruktur, forskning og utvikling i It-industri og grafisk industri, grunnleggende teleforskning og samfunnsmessige og kulturelle forutsetninger for informasjons- og kommunikasjonsteknologi. I tillegg vil Samferdselsdepartementet bidra med midler til etablering av et Senter for fremragende forskning på Fornebu.

28,9 millioner kroner skal nyttes som tilskudd til utviklingsprosjekter for rasjonell og miljøvennlig transport og forsøk med bruk av alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren.

Samferdselsdepartementet vil ved tildeling av tilskudd til utviklingsprosjekter blant annet prioritere prosjekter som kan bidra til ny kunnskap om tiltak for kollektivtransporten i storbyområder. Når det gjelder forsøk med alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren vil tilskudd fortrinnsvis bli gitt til ordinære driftsforsøk eller til utprøving av løsninger som kan tas i bruk på forholdsvis kort sikt. I tillegg vil det bli lagt vekt på at prosjektene skal få fram ny kunnskap.

Forskning og utvikling i underliggende etater

Etatene som er underlagt Samferdselsdepartementet driver en betydelig forsknings- og utviklingsvirksomhet. Samferdselsetatenes forsknings- og utviklingsvirksomhet i 2000 kan sammenfattes slik:

Luftfartsverket vil i 2000 gjennomføre forsknings- og utviklingsprosjekter med tilknytning til miljøspørsmål. Prosjektene tar for seg forurensing i grunn, utslipp fra flytrafikk og målestasjon for flystøy. I tillegg vil det bli satset på utvikling av bakkestasjon for Satellite Landing System (SLS), felttestsystem for ATS-kommunikasjonssystemer og varsling av turbulens.

Statens vegvesen vil i 1999 rette sin forsknings- og utviklingsvirksomhet mot følgende hovedområder: Miljøspørsmål, trafikksikkerhet, tunnelteknologi, kollektivtransport og informasjonsteknologi. Statens vegvesen gjennomfører også forsknings- og utviklingsprosjekter for å utvikle en mer effektiv anleggsvirksomhet. I tillegg vil det bli foretatt en undersøkelse om effekten av informasjonskampanjer i trafikksikkerhetsarbeidet.

Jernbaneverket deltar i internasjonalt forsknings- og utviklingsarbeid gjennom den internasjonale jernbaneunion (UIC) og det europeiske jernbaneforskninsginstituttet (ERRI) og på nordisk basis. I forbindelse med arbeidet med Nasjonal transportplan 2002 – 2011 er det innledet et nærmere samarbeid om tettere samordning av forskningsinnsatsen til de enkelte transportetatene. Samarbeidet med Vegdirektoratet om prosjektet ”Miljø- og samfunnstjenlige tunneler” er i gang, med et forprosjekt som videreføres i 2000. I tillegg satser Jernbaneverket på forskning som gjelder teknisk utvikling, plan og analyse, informasjonsteknologi og miljø.

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen