Historisk arkiv

"Oslopakke 2" blir dyrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 151/1999
Dato: 22.12.1999

"Oslopakke 2" blir dyrere

Det er viktig å styrke kollektivtransporten i Oslo og Akershus. Styrking av kollektivtransporten vil kreve tunge økonomiske løft og grundig planlegging, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i forbindelse med offentliggjøring av en rapport om ”Oslopakke 2”.

I februar 1999 la Vegdirektoratet og Jernbaneverket fram for Samferdselsdepartementet et forslag til forsert kollektivtrafikkutbygging i Oslo og Akershus (”Oslopakke 2”). Forslaget hadde en økonomisk ramme på 16,8 milliarder kroner Oppdaterte kostnadsoverslag for prosjektene i planen er nå ca. 24 milliarder kroner. Det framgår av den nye rapporten som de to etatene har utarbeidet for Samferdselsdepartementet.

Også de nye kostnadsoverslagene er usikre.

Beregningene i rapporten viser at gjennomføring av prosjektene i planen, kombinert med vegprising, parkeringsrestriksjoner og ny arealpolitikk vil kunne redusere veksten i biltrafikken med 7 prosent i år 2012, sammenlignet med at ingen tiltak gjennomføres. Med de skisserte tiltakene vil veksten i biltrafikken fra 1998 til 2012, gå ned fra 30 til 20 prosent i regionen, mens Oslo vil få større effekt.

Arbeidet med” Oslopakke 2” har foregått under stramme tidsfrister. Etatene har derfor ikke analysert alternative strategier som for eksempel satsing på buss i stedet for bane.

  • De nye opplysningene i rapporten illustrerer tydelig hvor viktig det er å ta arbeidet med utredning og planlegging alvorlig i så store og krevende saker. Det potensielle omfang av utbyggingen kan bli noe av det største vi har stått overfor i norsk samferdsel. Vi må ikke gjøre den feil at planleggingen tas lettvint selv om formålet er godt, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.
  • Samferdselsdepartementet vil bruke den nye rapporten som grunnlag for framlegg som gjelder ”Oslopakke 2” og stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan våren 2000. Videre planlegging av ”Oslopakke 2” må ta utgangspunkt i de økonomiske rammer som vil bli avklart ved behandling av transportplanen.
  • Det arbeides videre med å få et bedre beslutningsgrunnlag for valg av utbyggingsstrategi, valg av prosjekter og kvalitetssikring av kostnadsoverslagene.
  • Det hører også med i bildet at staten ved behandlingen av budsjettet for 2000 allerede har gitt prioritet til to av de mest sentrale prosjektene i ”Oslopakke 2”, nemlig T-baneringen og nytt dobbeltspor Skøyen – Asker, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.
  • --------

Til red.

Rapporten fra Jernbaneverket og Vegdirektoratet kan skaffes ved henvendelse til senioringeniør Kjell Ottar Sandvik, Vegdirektoratet, telefon 22 07 36 70.

Lagt inn 23. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen