Historisk arkiv

Regjeringen foreslår omorganisering av Luftfartsverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 52/99
10.05.99

Regjeringen foreslår omorganisering av Luftfartsverket

  • Luftfartstilsynet opprettes som nytt forvaltningsorgan
  • Luftfartsverket blir statlig aksjeselskap

Luftfartsverkets myndighets- og tilsynsoppgaver skal fra 1. januar neste år skilles ut og legges til et nyopprettet forvaltningsorgan, med betegnelsen Luftfartstilsynet. Det nye forvaltningsorganet skal være underlagt Samferdselsdepartementet.

Luftfartsverkets gjenværende oppgaver blir dermed av forretningsmessig art. Regjeringen går derfor inn for at Luftfartsverket, fra 1. januar neste år, omdannes fra en statlig forvaltningsbedrift til et fullt ut statlig eid aksjeselskap, med Samferdselsdepartementet som eier.

Dette er hovedpunktene i et forslag som regjeringen la fram i statsråd i dag.

- Formålet med å skille ut myndighets- og tilsynsoppgaver fra Luftfartsverket er å få en klarere grense mellom slike oppgaver og Luftfartsverkets forretningsmessige oppgaver. Luftfartstilsynet og Luftfartsverket vil da kunne opptre med større integritet og habilitet overfor brukerne som kjøper tjenester fra Luftfartsverket og som samtidig er avhengig av Luftfartsverkets tilsyn og myndighet, opplyser samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Samfunnsmessig styring

Når tilsyns- og myndighetsoppgavene skilles fra den forretningsmessige driften, vil Luftfartsverkets hovedoppgave være å bygge ut, eie og drive lufthavner og luftfartsanlegg. Den andre hovedoppgaven er, på forretningsmessig grunnlag, å yte lufthavns- og flysikringstjenester til flyselskaper og andre brukere.

Omdanning av Luftfartsverket til et fullt ut statlig aksjeselskap betyr at staten har full eierkontroll over bedriften. Denne kontrollen skjer blant annet ved at samferdselsministeren er selskapets generalforsamling. Generalforsamlingen skal utpeke styret, som har den forretningsmessige ledelsen av selskapet, og gi nærmere retningslinjer for ledelsen av selskapet. Vedtektene for det nye statsaksjeselskapet vil få bestemmelser om at alle saker av vesentlig, prinsipiell, politisk eller samfunnsmessig betydning skal legges fram for generalforsamlingen, det vil si samferdselsministeren. Dessuten skal styret hvert år legge fram for generalforsamlingen en plan for virksomheten i selskapet. Styrets planer vil danne grunnlag for regelmessige meldinger til Stortinget om virksomheten til selskapet.

Den overordnede, samfunnsmessige styringen av Luftfartsverket blir også ivaretatt ved at det foreslåtte statsaksjeselskapet må ha konsesjon for å anlegge, eie og drive sine lufthavner. I den forbindelse vil det - fra statens side - bli fastsatt konsesjonsvilkår som gjelder drift og teknisk-operativ standard, sett i forhold til den flyrutedrift som forutsettes ved de aktuelle flyplasser.

Statsaksjeselskap den beste løsningen

- I valg av selskapsform har Samferdselsdepartementet kommet til at statsaksjeselskap vil være den beste løsningen. Samferdselsdepartementet ser det som viktig at statens eierinteresser i datterselskapet Oslo Lufthavn AS og i det øvrige lufthavnsystemet, blir samordnet gjennom det foreslåtte statsaksjeselskapet. Oslo Lufthavn AS vil være det dominerende selskapet i det nye konsernet. Den beste samordning av både de økonomiske og menneskelige ressursene oppnås ved at både morselskapet og datterselskapet, altså hele konsernet, har samme selskapsform, går det fram av regjeringens forslag.

I forslaget blir det varslet at Samferdselsdepartementet vil komme nærmere tilbake til verdsettingen av selskapets åpningsbalanse og budsjettmessige konsekvenser av selskapsdannelsen. En slik nærmere redegjørelse vil komme i forbindelse med forslag til statsbudsjett for neste år. Samferdselsdepartementet vil også samtidig redegjøre nærmere om avkastningskrav og utbyttepolitikken for det nye selskapet.

I forslaget om å omdanne Luftfartsverket til statsaksjeselskap er det forutsatt at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt videre i det nye selskapet fordi selskapet er å anse som en videreføring av eksisterende virksomhet. Luftfartsverket har i dag i alt 2150 tilsatte.

Luftfartstilsynet: Myndighets- og tilsynsoppgaver

Det nye luftfartstilsynet skal ha overordnet ansvar for forskrifts- og regelverk. Tilsynet skal gi tillatelser og godkjenne personer og selskaper som skal få adgang til å arbeide og drive virksomhet tilknyttet luftfart. Tilsynet skal også stå for kvalitetskontroll av materiell, sertifisering av verksteder, flyselskaper, andre operatører og personell. Utstedelse av sertifikater til piloter og kabinpersonell er også blant oppgavene. Dessuten skal Luftfartstilsynet drive tilsynsvirksomhet med sikte på at regelverk og fastsatte vilkår etterleves.

Når tilsyn og annen myndighet skilles ut fra Luftfartsverkets forretningsmessige drift, må Luftfartsverket i likhet med andre operatører i luftfartssystemet bli underlagt Luftfartstilsynets tilsynsmyndighet. Luftfartstilsynet vil derfor også få myndighet og tilsyn overfor Luftfartsverkets anlegg og virksomhet, flyplasser, navigasjons- og kommunikasjonsanlegg og Luftfartsverkets flynavigasjons- og lufttrafikktjenester.

I forslaget blir det regnet med at Luftfartstilsynet vil få om lag 120 tilsatte i det første driftsåret. De tilsatte i Luftfartsverket som overføres til Luftfartstilsynet vil fortsatt være statstjenestemenn og beholder sine rettigheter, i samsvar med det statlige regelverk.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen