Historisk arkiv

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll: Nye tiltak for tryggere trafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 68/99
Dato:08.06.99

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll: Nye tiltak for tryggere trafikk

Regjeringen tar sikte på at den løpet av 1999 skal legge fra et lovforslag om å redusere promillegrensen for motorvognførere fra 0,5 til 0,2.
I løpet av vårsesjonen 1999 tar regjeringen sikte på å legge fram et lovforslag om forbud mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring.

Dette opplyste samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i dag, ved åpningen av ”Nasjonalt seminar om trafikksikkerhet på veg”. Samferdselsdepartementet er arrangør av seminaret, som er et ledd i departementets arbeid med trafikksikkerhet i Nasjonal transportplan 2002-2011. Planen vil bli lagt fram våren 2000, i form av en stortingsmelding.

Samferdselsminister Fjærvoll viste også til at departementet er i gang med å vurdere et system med prikkbelastning av førerkort. - Hensikten med en slik ordning er i større grad å kunne gripe inn overfor førere med risikoatferd. Vegdirektoratet tar sikte på å legge fram utkast til forskrifter for ordningen i løpet av sommeren, før utkastet sendes på høring, sa samferdselsministeren.

Trafikkulykker – en trussel mot folks liv og helse

- Vi må intensivere arbeidet mot trafikkulykkene, som nå er den største trussel mot folks liv og helse i det offentlige rom. Det må ikke bli slik at vi aksepterer at over 300 mennesker mister livet i trafikken hvert år, og at dette skulle være en uheldig, men uunngåelig ulempe ved trafikken. I arbeidet med Nasjonal transportplan vil det bli foretatt en del helhetlige grep som kan forbedre trafikksikkerhetsarbeidet og redusere ulykkene. Her må vi lære av arbeidet innen helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen og av luftfarten. Vi kan også lære av svenskenes erfaringer med arbeidet med ”nullvisjonen”, det vil si en visjon om null drepte og alvorlig skadde i trafikken. Noen vil kanskje spørre om en slik visjon vil være gjennomførbar i praksis, eller til og med avfeie den som urealistisk. Jeg tror vi heller skal konsentrere oss om den retningen og de prioriteringene en slik visjon staker ut. Jeg synes derfor visjonen er et meget godt grunnlag for Samferdselsdepartementets arbeid med Nasjonal transportplan, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Lagt inn 8. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen