Historisk arkiv

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll: Kommentar til oppslag i Dagbladet 21. april om vegprising

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 44/99
Dato: 21.04.99

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll: Kommentar til oppslag i Dagbladet 21. april om vegprising

Dagbladet har den 21. april i år et større oppslag om vegprising. Avisens framstilling av saken er sterkt misvisende, og jeg vil derfor gjøre oppmerksom på følgende:

Det foreligger ikke noe ”hysj-hysj-forslag i regjeringen om avgiftssjokk for bil i byene”, slik Dagbladet hevder. Departementets arbeid med denne saken skjer i full åpenhet, og ble for øvrig presentert og drøftet ved et seminar tidligere i denne uken med over 50 journalister fra kringkasting, dags- og fagpresse.

Dagbladets oppslag gir inntrykk av at Samferdselsdepartementet legger opp til ordninger som betyr at overordnet myndighet vil komme med pålegg om å innføre lokale ordninger med vegprising. I departementets arbeid med saken er imidlertid utgangspunktet dette: Innføring av lokale ordninger med vegprising er begrunnet utfra miljø- og køproblemene i de største byområdene. Vegprising bør innføres der det på lokalt hold og etter politisk behandling i kommune og fylkeskommune framkommer ønske om dette.

I arbeidet med saken er det ikke, slik Dagbladet feilaktig gir inntrykk av, lagt til grunn at overordnet myndighet skal fastsette detaljerte retningslinjer for utforming av ordninger med vegprising. Dette vil være en oppgave for lokale myndigheter, det vil si kommuner og fylkeskommuner.

Departementet tar sikte på å fastlegge et generelt rammeverk som sikrer lokale myndigheter størst mulig handlefrihet i utformingen av konkrete lokale ordninger med vegprising. Lokale planer og vedtak vil danne utgangspunkt for departementets behandling og Stortingets vedtak i hvert enkelt tilfelle.

Avisens oppslag om ”Rush-avgift på 80 kroner” er fri fantasi fra avisens side.

-----

Arbeidet med å utrede vegprising skjer som oppfølging av tidligere behandling av saken i Stortinget. Utredningsarbeidet hittil omfatter faglig gjennomgang og vurdering som grunnlag for videre behandling i departementet og regjeringen. Deretter vil saken bli sendt på offentlig høring til berørte myndigheter og organisasjoner før regjeringens endelige forslag legges fram for Stortinget.

Lagt inn 22. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen