Historisk arkiv

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll: Nytt dobbeltspor Skøyen - Asker og satsing på krengetog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 90/1999
Dato: 9. september 1999

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll:

Nytt dobbeltspor Skøyen - Asker og satsing på krengetog

- Regjeringen vil for neste år sette av midler til planlegging, grunnerverv og igangsetting av arbeid med nytt dobbeltspor på strekningen Skøyen – Asker. Utbyggingen av nytt dobbeltspor inngår i en større plan for satsing på kollektivtransport i hele Oslo-området, den såkalte ”Oslopakke 2”. Styrkingen av kollektivtransporten i dette området er nødvendig for å unngå alvorlige trafikk- og miljøproblemer og for å avlaste vegnettet i tiden framover, opplyser samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

De første krengetogene settes i høst i trafikk på strekningen Oslo – Kristiansand på Sørlandsbanen. I løpet av neste år vil NSB også sette inn krengetog på Dovrebanen, Bergensbanen og på strekningen Kristiansand – Stavanger på Sørlandsbanen. Disse nye togtilbudene betyr kortere reisetid, er med på styrke jernbanens konkurranseevne og bidrar til en mer miljøvennlig transport. Arbeidet på kjørevegen for å legge til rette for trafikk med krengetog vil fortsatt ha høy prioritet, og for neste år er det behov for omkring 500 millioner kroner over statsbudsjettet til dette formålet.

I tillegg til utbedringsarbeider for trafikk med krengetog, går Regjeringen inn for å videreføre arbeidet med nytt dobbeltspor på strekningen Såstad – Haug på Østfoldbanen og strekningene Skoger – Åshaugen og Åshaugen – Sande – Holm på Vestfoldbanen. I løpet av neste år vil det bli avsatt midler til avsluttende detaljplanlegging og igangsetting av arbeid med nytt kryssingsspor ved Nykirke på Vestfoldbanen. Dessuten vil det bli brukt betydelige midler til avsluttende arbeid i forbindelse med prosjektet ”Nye Nationaltheatret stasjon”. Dette prosjektet omfatter bygging av to nye spor og publikumsarealer. Utbyggingen gir vesentlig økt kapasitet i Oslotunnelen og er nødvendig for å kunne møte ventet vekst i togtrafikken.

Regjeringen vil også for neste år settte av betydelige beløp til statlig kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA. I den forbindelse er det for Intercitytrafikken lagt opp til rutetilbud med tilnærmet timesavganger på alle strekninger. Ruteendringen betyr blant annet at Vestfold, Buskerud og Telemark får et langt bedre tilbringertilbud til Oslo lufthavn Gardermoen, med opptil 20 minutter kortere reisetid, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Lagt inn 10. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen