Historisk arkiv

Sammenslåing av Telenor og Telia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 40/99
Dato: 30.03.99

Sammenslåing av Telenor og Telia

- Med det nye nordiske telekonsernet legges det til rette for en utvikling med fortsatt lave telepriser og gode teletjenester for forbrukere og næringsliv. Vi får et selskap som vil stå sterkt i konkurransen på telemarkedet, både i Norge og internasjonalt. Det nye selskapet vil føre videre de forpliktelser som Telenor har i dag, blant annet forpliktelsen til å levere teletjenester over hele landet. Den norske og svenske eieren skal være fullt likestilt når det gjelder styringen av selskapet. Forslag om sammenslåing av de to selskapene og om delprivatisering vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av våren 1999.

Dette sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i forbindelse med at han og den svenske næringsministeren Björn Rosengren i dag har underskrevet en avtale om sammenslåing av Telenor AS og det svenske selskapet Telia AB til et nytt nordisk telekonsern.

Avtalens innhold og prinsipper bygger på og utdyper den intensjonsavtalen som i slutten av januar i år ble inngått mellom den norske samferdselsministeren og den svenske næringsministeren. Utformingen av avtalen er skjedd etter en gjensidig juridisk og finansiell gjennomgang av de to selskapene og på grunnlag av forhandlinger mellom den norske og svenske eieren og mellom de to selskapene.

Prinsipper for sammenslåing

Følgende legges til grunn for sammenslåingen og styringen av selskapet:

  • Selskapet skal drives etter forretningsmessige prinsipper innenfor gjeldende lovgivning i de to landene.
  • På grunnlag av verdivurderinger av de to selskapene har eierne – den norske og svenske stat – framforhandlet et bytteforhold som gir den norske stat 40 prosent av aksjene i det nye selskapet, mens den svenske stat skal ha 60 prosent.
  • Det nye selskapet skal børsintroduseres så snart som mulig og seinest innen utgangen av 2000. Aksjene skal noteres på børsene i Oslo og Stockholm og andre internasjonale børser i den grad det finnes hensiktsmessig. Den norske og svenske eieren skal selge seg ned til lik eierandel (paritet) på 33,4 prosent innen 18 måneder fra tidspunktet for børsintroduksjonen. Etter at lik eierandel (paritet) er oppnådd, kan den norske og svenske eieren hver for seg redusere sin eierandel ytterligere. Den norske og svenske eieren er enige om å opprettholde en samlet statlig eierandel på minst 51 prosent.
  • Det nye selskapet skal videreføre de nåværende selskapers oppgaver og ansvar. Selskapet skal ha ansvar for å oppfylle landsdekkende forpliktelser som gjelder tilbud av teletjenester, i samsvar med gjeldende lovgivning, konsesjonsvilkår og andre reguleringer i de to land.
  • Sammenslåingen og styringen av det nye selskapet skal være basert på likeverdighet og balanse mellom eierne. Den norske og svenske eieren skal i utgangspunktet ha lik stemmerett i det nye selskapets generalforsamling og ha rett til å utpeke like mange styremedlemmer i det nye selskapet. Retten til å utpeke styreleder skal rotere mellom landene. Den norske eieren skal ha rett til å utpeke den første administrerende direktør i det nye selskapet, mens den svenske eieren skal ha en tilsvarende rett til å utpeke de to første viseadministrerende direktører.
  • I tråd med disse prinsippene er det avklart at Jan Stenberg blir den første styreleder for det nye selskapet. Tormod Hermansen, som nå er administrerende direktør i Telenor, blir den første konsernsjefen for det nye selskapet.
  • Selskapet får to viseadministrerende direktører. Telias nåværende administrerende, direktør Jan-Åke Kark, blir viseadministrerende direktør, sammen med Telias nåværende finansdirektør, Stig Arne Larsson.
  • Selskapets hovedkontor skal legges til Sverige. Et internasjonalt senter vil bli etablert i Norge.
  • Lokalisering av ledelsen for de enkelte forretningsområdene fastlegges ikke nå, men vurderes av selskapsledelsen på forretningsmessig grunnlag. Det legges til grunn at valg av lokalisering skal oppfylle krav om rasjonell og framtidsrettet forretningsorganisasjon og inennfor denne rammen en rimelig fordeling av ledelsesoppgaver landene imellom. Den endelige beslutningen om dette skal skje etter de spesielle stemmerettsreglene som allerede er etablert i aksjonæravtalen. Det vil si at minst en aksjonærvalgt representant for hvert land må være enige i beslutningen.

Videre behandling

Den avtalen som nå er underskrevet vil være grunnlag for forslag som legges fram for Stortinget og den svenske Riksdagen i løpet av april i år.

Lagt inn 30. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen