Historisk arkiv

Sammenslåing av Telenor og Telia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 3/99
Dato: 20. januar 1999

Sammenslåing av Telenor og Telia

Samferdselsminister Odd Einar Dørum og den svenske næringsministeren Bjørn Rösengren er blitt enig om en intensjonserklæring om sammenslåing av Telenor AS og det svenske selskapet Telia AB til et nytt nordisk telekonsern.

Prinsippene for sammenslåingen er fastlagt og konkretisert i intensjonserklæringen. En del mer detaljerte avtaleelementer skal avklares nærmere.

  • Vi får et sterkt og konkurransedyktig nordisk selskap, med et solid teknisk og økonomisk grunnlag som sikrer en utvikling med fortsatt lave telepriser og gode teletjenester for forbrukere og næringsliv. Det nye selskapet vil føre videre de forpliktelser som Telenor i dag har når det gjelder levering av teletjenester over hele landet. Det nye selskapet vil bli foreslått delprivatisert. Forslag om dette vil bli lagt fram for Stortinget våren 1999. Den norske eieren får full likeverdighet i styringen av selskapet, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.
  • Et sammenslått selskap vil gi økt styrke i et sterkt konkurranseutsatt marked og skaper større mulighet for å trygge arbeidsplassene i Norge og videreutvikle norsk kompetanse. Det nye selskapet vil stå sterkere i konkurransen på telemarkedet, både i Norden og internasjonalt. Et nytt og sterkt nordisk telekonsern bidrar også til å styrke konkurransen på det europeiske telemarkedet, sier samferdselsminister Dørum.

Hovedprinsipper for sammenslåingen

Eierne har lagt følgende hovedprinsipper til grunn for sammenslåingen:

På grunnlag av verdivurderinger av de to selskapene er bytteforholdet ved sammenslåingen fastsatt til 40/60 prosent for den norske stat og den svenske stat.

Det nye selskapet skal børsnoteres, med børsintroduksjon seinest 31. desember 2000. Begge eierne skal selge seg ned slik at de to statlige eierne med tiden får like stor eierandel, hver med 33,4 prosent eierandel. 33,2 prosent av aksjekapitalen legges ut for salg til nye eiere. Dette betyr at den svenske eieren skal gjennomføre et stort nedsalg, mens nedsalget på norsk side blir vesentlig mindre. Ved nedsalget til eiermessig likhet skal det gjennomføres konsultasjoner mellom eierne. Ved eventuelt ytterligere nedsalg er det enighet om at de to statlige eierne til sammen skal opprettholde en eierandel på minst 51 prosent.

Det nye selskapet skal videreføre de nåværende selskapers oppgaver og ansvar. Selskapet skal ha ansvar for å oppfylle landsdekkende forpliktelser som gjelder tilbud av teletjenester, i samsvar med gjeldende lovgivning, konsesjonsvilkår og andre reguleringer i de to land.

Det er lagt til grunn at det skal være likeverdighet mellom eierne når det gjelder stemmerett, styrerepresentasjon og sammensetning av den øverste ledelsen av det nye selskapet. Eierne skal ha lik stemmerett i generalforsamlingen, selv om den svenske eieren i utgangspunktet har en større eierandel. Hver av eierne skal utpeke like mange styremedlemmer. Det er lagt opp til at styret får seks aksjonærvalgte representanter og 1-2 representanter fra de ansatte på hver side. Vervet som styreleder skal rotere mellom landene. Svensk side skal utpeke den første styrelederen. Norsk side skal utpeke den første administrerende direktør, mens svensk side utpeker viseadministrerende direktør.

I tråd med disse prinsippene er det avklart at Jan Stenberg blir styreleder for det nye selskapet. Tormod Hermansen, som nå er administrerende direktør i Telenor, blir den første konsernsjefen for det nye selskapet.

Selskapets hovedkontor skal legges til Stockholm. Hovedkontoret skal ha om lag 100 personer. Et internasjonalt senter vil bli etablert i Oslo.

Videre behandling

Det er lagt opp til at alle gjenstående avtaleelementer avklares innen åtte uker, regnet fra 20. januar i år. Den ferdigforhandlede avtalen vil deretter være grunnlag for forslag som legges fram for Stortinget og Riksdagen i mars/april i år.

Lagt inn 20. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen