Historisk arkiv

SAS-samarbeidet: Konsesjon forlenges fra 2005 til 2020

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.:86/99
Dato: 20.08.1999

SAS-samarbeidet: Konsesjon forlenges fra 2005 til 2020

Konsesjonen til SAS Norge ASA for drift av flyrutevirksomhet er i statsråd i dag forlenget for perioden 1. oktober 2005 til og med 30. september 2020.

Regjeringen har samtidig godkjent en avtale mellom de tre skandinaviske moderselskapene til SAS om forlengelse av den såkalte Konsortialavtalen, det vil si en avtale som ble lagt til grunn for dannelsen av Scandinavian Airlines System, SAS. I tillegg har regjeringen også vedtatt å forlenge en regjeringsavtale mellom Norge, Danmark og Sverige om samarbeid på luftfartens område.

I forbindelse med forlengelse av SAS-konsesjonen blir det vist til at luftfartsvirksomhet er omfattet av EØS-avtalen, og at konsesjonen derfor nå i praksis bare har betydning for trafikk mellom Skandinavia og reisemål utenfor EØS-området.

Det blir også vist til at forlengelsen av SAS-konsesjonen, Konsortialavtalen og regjeringsavtalen om skandinavisk luftfartssamarbeid er en oppfølging av Stortingets behandling i 1997 av en stortingsmelding om skandinavisk luftfartspolitikk og forlengelse av SAS-samarbeidet.

Tilsvarende forlengelse av SAS-konsesjonen og tilhørende avtaleverk er for tiden til sluttbehandling i Danmark og Sverige.

Forlenget konsesjon betyr at SAS fortsatt kan få fortrinnsrett ved tildeling av trafikkrettigheter for enkelte typer av internasjonal trafikk. I praksis vil dette kun ha betydning for visse typer rutetrafikk mellom Skandinavia og reisemål utenfor EØS-området. Denne fortrinnsretten for SAS skal bare opprettholdes når tosidige luftfartsavtaler klart slår fast at en bestemt flyrute kun skal trafikkeres av ett flyselskap fra hvert av avtalelandene, eller når avtalene inneholder restriksjoner med hensyn til den kapasitet som kan settes inn på ruten. Dersom SAS ikke velger å gjøre bruk av fortrinnsretten ved selv å drive en rute i henhold til en tosidig luftfartsavtale, bør et annet selskap hjemmehørende i et av de skandinaviske landene kunne utpekes til å trafikkere denne ruten.

Lagt inn 20. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen