Historisk arkiv

Togtrafikk Oslo – Stockholm – København: Skal bli mer konkurransedyktig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Dato: 11. mai 1999

Togtrafikk Oslo – Stockholm – København:

Skal bli mer konkurransedyktig

Det skal legges bedre til rette for trafikk med hurtigtog og krengetog mellom Stockholm, Oslo og København. Disse togene skal ha attraktive rutetider, høy gjennomsnittsfart og høy prioritet i den daglige trafikken.

Dette går fram av en delrapport som beskriver status og utfordringer for jernbanetrafikken mellom Oslo, Stockholm og København. Rapporten ble i dag presentert av statssekretær Svein-Ottar Sandal, Samferdselsdepartementet og statssekretær Birgitta Heijer fra det svenske Næringsdepartementet, ved et arrangement i Norsk–Svensk Handelskammer, i Oslo.

Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe som er sammensatt av representanter fra samferdselsmyndighetene i Norge, Sverige og Danmark. Bakgrunnen for opprettingen av arbeidsgruppen var øket behov for å legge til rette for en mer konkurransedyktig jernbanetrafikk i forbindelse med åpningen av Øresundsforbindelsen i 2000.

Gruppen har særlig lagt vekt på behovet for å samordne planlagte tiltak for infrastrukturen med jernbanetrafikkselskapenes planer for forbedringer i trafikktilbudet. Arbeidsgruppen har i arbeidet med rapporten holdt nær kontakt med jernbanetrafikkselskapene i de tre landene.

For å legge til rette for en mer konkurransedyktig togtrafikk mellom de skandinaviske hovedstedene, foreslås det blant annet at landene skal arbeide for at det allerede etablerte nordiske godssamarbeidet, ”Scanways+”, som er en del av Trans European Rail Freight Freeways, skal utvides til også å omfatte persontrafikk mellom de skandinaviske landene.

Det er videre enighet om å utarbeide felles målsettinger, både på kort og lang sikt, for togtrafikken mellom Oslo, Stockholm og København. Dessuten er det enighet om å styrke samordningen når det gjelder de nasjonale investeringene i jernbanens infrastruktur. Målet er å oppnå reisetidsbesparelser på 10-30 prosent i forhold til dagens kjøretider. Det vil også bli lagt vekt på at den grenseoverskridende togtrafikken skal kunne organiseres i effektive og markedstilpassende former, går det fram av delrapporten.

En sluttrapport fra arbeidsgruppen, med forslag til tiltak og strategier for å nå de skisserte målene, skal legges fram for de tre landenes ministre innen årsskiftet.


Samferdselsdepartementet, Oslo
Näringsdepartementet, Stockholm
Trafikministeriet, København

Lagt inn 12. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen