Historisk arkiv

Utbygging av E6, E18 og jernbanen betyr økt kapasitet og tryggere trafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 139/99
Dato: 26.11.1999

”Østfoldpakken”: Utbygging av E6, E18 og jernbanen betyr økt kapasitet og tryggere trafikk

- E6 og E18 gjennom Østfold har for dårlig standard og kapasitet for dagens og framtidens trafikk. I tillegg har vi en foruroligende ulykkesutvikling på disse vegene. Utbygging av E6 til firefelts motorveg og E18 til tofelts motorveg og eventuelt til delvis firefelts motorveg, vil bidra til å redusere antall ulykker og alvorlighetsgraden i ulykkene. Utbyggingen betyr ellers bedre framkommelighet, noe som blant annet fører til lavere transportkostnader for næringslivet. Sammen med utbygging av jernbanen gjennom Moss utgjør dette fase 1 av ”Østfoldpakken”.

Dette sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i forbindelse med at regjeringen i statsråd i dag la fram forslag om å ta i bruk bompengeinnkreving for å finansiere deler av kostnadene til utbygging av E6 og E18 i Østfold, i tråd med lokale og fylkeskommunale tilrådinger.

For ”jernbanedelen i Østfoldpakken” gjenstår det å avklare omfanget av prosjektet, kostnader og størrelsen på statlige og lokale bidrag til finanseringen. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til prosjektet, i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan 2002-2011 våren 2000.

”Østfoldpakkens fase 2” vil omfatte utbygging og utbedring av det øvrige transportsystemet i og omkring byene Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden.

Vegutbygging: Nærmere avklaring i Nasjonal transportplan

Samferdselsdepartementet vil våren 2000, i forbindelse med stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011, komme tilbake til den samlede statlige investeringsrammen for E6 og E 18 i Østfold. Endelig valg av enkeltprosjekter og bevilgninger til disse vil bli tatt i de årlige forslag til statsbudsjett. I den forbindelse vil det for utbyggingsprosjektene bli stilt krav til plangrunnlag, kostnadsoverslag og kostnadsstyring. Det vil bli lagt stor vekt på rasjonell drift av de enkelte prosjekter, går det fram av regjeringens forslag.

De samlede kostnadene er i dag anslått til 4 750 millioner kroner. Beløpet omfatter: Utvidelse av E6 gjennom hele Østfold til firefelts motorveg, medregnet norsk del av ny Svinesund bru og utbygging av tofelts motorveg og eventuelt også delvis firefelts motorveg på E18, medregnet tiltak på eksisterende E18 og sidevegnettet.

I tråd med gjeldende retningslinjer for bompengefinansiering legger Samferdselsdepartementet til grunn at statens andel av utbyggingsutgiftene skal begrenses til 50 prosent av de samlede utgiftene. Departementet tar forbehold om at trafikken og dermed inntektene kan bli høyere enn det som er lagt til grunn ved utarbeidingen av forslaget. - Samferdselsdepartementet forutsetter at slike eventuelle høyere bompengeinntekter skal brukes til å framskynde utbyggingen av prosjekter på E6 og E18 som inngår i Østfoldpakken, heter det i forslaget.

I løpet av utredningsarbeidet er det framkommet et sterkt ønske både fra fylkestinget i Østfold og fra annet hold i fylket om å framskynde utbyggingen av E6 og E18, om nødvendig med bompenger.

Innkreving av bompenger: Takst- og rabattsystem

For E6 er det lagt opp til bompengeinnkreving nord i Østfold, med innkreving av bomavgift for nord- og sørgående trafikk. I tråd med tidligere vedtak i Østfold fylkesting forutsettes det plassert to bomstasjoner ved grensen til Akershus, på E6 og på fylkesveg 311 (Oslovegen) nord for Kambo. Bomtaksten vil bli den samme på fylkesvegen som på E6.

For E18 er det lagt opp til en todelt bomplassering, med en bomstasjon for vestgående trafikk på Slitusletta ved kommunegrensen mellom Eidsberg og Askim og en bomstasjon for østgående trafikk vest for Fossum bru i Spydeberg kommune.

Det er regnet med følgende bomtakster:

  • kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3 500 kilo: 15 kroner
  • kjøretøy med tillatt totalvekt over 3 500 kilo : 30 kroner

Det er ikke forutsatt betaling for moped, motorsykler eller passasjerer.

I forslaget er det lagt til grunn et takst- og rabattsystem som følger Vegdirektoratets retningslinjer for bompengeprosjekter på offentlig veg. Det tas sikte på et rabattsystem ved bruk av elektronisk brikke.

For både E6 og E18 er det lagt opp til 15 års innkrevingsperiode, med igangsetting av innkreving så snart som praktisk mulig.

Kompensasjon for bomplassering

I forslaget blir det vist til at det fra lokalt hold er kommet fram ønsker om kompensasjon for de ulemper bomplasseringene fører til. For Moss kommune er det derfor regnet med 30 millioner kroner i kompensasjon for de særlige ulempene bomplasseringen medfører. - Samferdselsdepartementet forutsetter at kompensasjonen blir brukt til infrastrukturtiltak innenfor samferdsel i Moss kommune. Dette vil bli nærmere vurdert i arbeidet med et finansieringsopplegg for jernbaneutbygging i Moss, heter det i forslaget fra regjeringen.

Det er forutsatt 25 millioner kroner i samlet kompensasjon til kommunene Spydeberg, Askim og Eidsberg for de særlige ulemper som innbyggere i disse kommunene får ved å ha bommen stående i eller nær sin kommune. Kompensasjonen er i henhold til avtale fordelt med 12,5 millioner kroner til Spydeberg, 6,25 millioner kroner til Askim og 6,25 millioner kroner til Eidsberg. Midlene forutsettes brukt til tiltak på sideveger til E18, innenfor veglovens bestemmelser om bruk av bompenger.

Lagt inn 29. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen