Historisk arkiv

Utbygging og drift av mobiltelenett:

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 43/99
Dato: 20.04.99

Utbygging og drift av mobiltelenett:

Større vekt på miljøkonsekvenser

Ved utbyggingen av mobiltelenetttene bør det legges større vekt på miljøhensyn og estetikk ved utforming og plassering av telemaster, antenner og bygninger.

Dette er en av hovedkonklusjonene i rapporten ”Utbygging av mobiltelenett og forholdet til miljø”. Rapporten er utgitt av Samferdselsdepartementet og er utarbeidet av en arbeidsgruppe som departementet har oppnevnt og ledet.

Formålet med rapporten er at den skal være en veileder som blant annet kan bidra til at alle de miljømessige sidene ved utbygging av mobiltelenettene blir ivaretatt på et tidlig trinn i planprosessen.

Rapporten inneholder også konkrete anbefalinger om formgiving og plassering av master, antenner og bygninger. Den er også utarbeidet med sikte på å legge rette til for en forutsigbar og effektiv saksbehandling når det gjelder planlegging og utbygging av mobiltelenett.

Veilederen inneholder disse fire hovedbolkene:

  • En redegjørelse for tekniske forutsetninger og premisser ved utbygging av mobiltelenett
  • En gjennomgang av relevant regelverk i tilknytning til utbygging av mobiltelenett
  • Anbefalinger om søknadsprosesser, med opplysninger om hvilke organer som bør kontaktes, hvilken dokumentasjon bør framskaffes osv.
  • Anbefalinger om hvordan man best mulig kan ta hensyn til miljømessige forhold (estetisk utforming, plassering, inngrep mv.)

Enkelte forhold gjentas flere steder i veilederen slik at kapitlene kan fremstå som selvstendige enheter. Dette gir leseren mulighet til å lese enkelte kapitler uavhengig av helheten, ut fra behov og interesse.

Heftet ”Utbygging av mobiltelenett og forholdet til miljø” (42 sider) er gratis og kan bestilles fra:
Statens trykksakekspedisjon, Postboks 8169 Dep, 0034 Oslo, telefaks 22 24 27 86.
E-post adresse: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no
Bestillingsnummer: N-0520

Lagt inn 20. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen