Historisk arkiv

Utredning fra arbeidsgruppe: Ingen konkrete forslag om prising av frekvenser for teletjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 83/99
Dato: 16.07.99

Utredning fra arbeidsgruppe:

Ingen konkrete forslag om prising av frekvenser for teletjenester

Frekvenser er en begrenset ressurs som utgjør en viktig innsatsfaktor i produksjonen av blant annet tele- og kringkastingstjenester. Det er i dag mangel på frekvenser i noen geografiske områder og for enkelte tjenester.

Dette er bakgrunnen for at Samferdselsdepartementet tok initiativ til å sette ned en arbeidsgruppe for å se nærmere på hvordan prising av frekvenser anvendt til teletjenester kan brukes til å stimulere aktørene til å utnytte frekvensene mer effektivt, og til å sikre at frekvenser er tilgjengelig for framtidige behov. Arbeidsgruppens mandat var avgrenset mot frekvenser som nyttes til kringkasting.

Arbeidsgruppen har bestått av representanter fraSamferdselsdepartementet, Post- og teletilsynet og Finansdepartementet, og den har nå levert sitt innspill til Samferdselsdepartementet. Rapporten vil inngå i Samferdselsdepartementets videre arbeid på området.

Arbeidsgruppen gir en redegjørelse for samfunnsøkonomiske forhold knyttet til prising av begrensede ressurser. Det er også gitt en bred beskrivelse av erfaringer fra frekvensprising i andre land. Gruppen har vurdert et konkret forslag fra Teleplan AS om bruk av frekvensprising for å bidra til effektiv frekvensutnyttelse. Arbeidsgruppen anbefaler imidlertid ikke innføring av Teleplans konkrete forslag til frekvensprising, begrunnet både i prinsipielle og administrative forhold.

Arbeidet har i hovedsak vært av utredende art. Det gis få konkrete anbefalinger, arbeidsgruppen har blant annet ikke gått nærmere inn på hvorvidt avgifter eller auksjoner bør benyttes som tildelingsmekanisme for frekvenser for å sikre en samfunnsøkonomisk bedre utnyttelse av disse ressursene. Gruppen legger til grunn at departementene vil vurdere behovet for å utrede dette nærmere.


Priv. til.red.

”Sluttrapport fra arbeidsgruppen nedsatt til utredning av frekvensprising” er lagt ut på Post- og teletilsynets hjemmeside på Internett, med adresse: www.npt.no/

Lagt inn 16. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen