Historisk arkiv

Vegformål: Økte bevilgninger til vedlikehold, drift og investeringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 100/1999
Dato: 4. oktober 1999

Vegformål:

Økte bevilgninger til vedlikehold, drift og investeringer

Til vegformål er det foreslått i alt 9 993,4 millioner kroner. Dette er en økning på 3,9 prosent i forhold til vedtatt budsjett for1999.

- Budsjettforslaget legger vekt på tiltak til rassikring og tiltak for å bedre vegstandarden i distriktene. Legging av faste dekker på de gjenværende deler av riksvegnettet som i dag har bare grusdekke, er et eksempel på tiltak for å bedre vegstandarden i distriktene. Forslaget tar sikte på å opprettholde ferjetilbudet, mens standarden i driften av vegnettet vil bli opprettholdt på et nivå som er nødvendig for framkommelighet og trafikksikkerhet. Sammenlignet med Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007 er det avsatt ekstra midler til utbedring av bruer i kystdistriktene. Innenfor investeringene legges det vekt på hensynet til rasjonell framdrift for anlegg som allerede er satt i gang. Tiltak for å bedre trafikksikkerhet og miljø og bygging av gang- og sykkelveger er prioritert, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Trafikktilsyn, drift og vedlikehold: 5 496 millioner kroner

5 496 millioner kroner er avsatt til trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksvegnettet, medregnet tilskudd til riksvegferjedriften. Dette er en økning på 2,3 prosent i forhold til 1999.

Ifølge budsjettforslaget vil det ventelig bli bygd om lag 10 nye ferjer for levering i 2000.

Tilskudd til fylkesvegformål: Trafikksikkerhet prioriteres

225,9 millioner kroner er foreslått som tilskudd til fylkesvegformål. Innenfor dette tilskuddet har en prioritert tiltak som gjelder trafikksikkerhet, med blant annet vekt på tiltak for tryggere skoleveger.

Tilskudd til ”Trygg Trafikk” og Syklistenes Landsforening

En stor del av bevilgningene til tilsyn, drift vedlikehold og investeringer gjelder tiltak for å bedre trafikksikkerheten. I tillegg er det, i andre deler av budsjettforslaget under Samferdselsdepartementet, også foreslått ytterligere bevilgninger til trafikksikkerhetsarbeid: Over Samferdselsdepartementets administrasjonsbudsjett er det ført opp 13,1 millioner kroner som tilskudd til organisasjonen "Trygg Trafikk". Dessuten foreslår regjeringen 300 000 kroner som midlertidig driftstilskudd til Syklistenes Landsforening, med sikte på at foreningen skal bygge opp kompetanse knyttet til samferdsel, miljø og trafikksikkerhet.

Riksveginvesteringer

I alt 4 079,6 millioner kroner er foreslått til ordinære riksveginvesteringer, fordelt med 1 877,6 millioner kroner til stamveger og 1 047,2 millioner kroner til investeringer på det øvrige riksvegnettet. Resten, det vil si 1 154,8 millioner kroner, foreslås brukt til en rekke mindre investeringstiltak som blant annet er viktig for trafikksikkerhet, kollektivtrafikk og miljø.

I tillegg til riksveginvesteringer over statsbudsjettet er det anslått at 1 388 millioner kroner vil bli stilt til rådighet fra bompengeselskapene.

I tillegg til ordinære riksveginvesteringer på 4 079,6 millioner kroner, foreslås det over egne poster midler til rassikring, legging av fast dekke på gjenværende grusveger og kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift.

Rassikring

Regjeringen foreslår 101,9 millioner kroner som tilskudd til rassikring i 2000. Dette er en økning på 26,3 millioner kroner eller 34,8 prosent i forhold til vedtatt budsjett for 1999. I tillegg kommer også en rekke andre tiltak som også har rassikringseffekt, og som dekkes innenfor andre bevilgninger til riks- og fylkesveger. Totalt blir det dermed, over flere budsjettposter, foreslått 335 millioner kroner til tiltak og prosjekter med rassikringsgevinst på riks- og fylkesvegnettet.

Riksvegnettet: Grusveger får fast dekke

Regjeringen legger vekt på å bedre vegstandarden i distriktene. For neste år er det satt av 100 millioner for å få lagt fast dekke på riksveger som i dag bare har grusdekke. Dette er en del av en ”grusvegpakke” som skal gjennomføres over en periode på fire år, slik at alle grusveger som skal ha fast dekke, får dette innen utgangen av 2003. Kostnadene ved en slik ”pakke” er på 400 millioner kroner.

Kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift

Regjeringen foreslår 100 millioner kroner over vegbudsjettet som kompensasjon for at enkelte næringer nå må betale full sats for arbeidsgiveravgift etter EFTA-dommen i mai i år.

Forslaget har sammenheng med at regjeringen legger opp til å bevilge om lag en milliard kroner til distriktene over en 6-års periode til en slik kompensasjon. Av dette skal om lag 100 millioner kroner bevilges årlig over Samferdselsdepartementets budsjett til vegformål.

Hovedmålet for bruk av midlene er å bidra til å redusere transportkostnadene for næringslivet i de berørte områdene og fylkene. Midlene skal fordeles mellom fylker i forhold til hvordan virkningen i arbeidsgiveravgiften slår ut samlet for næringslivet i de enkelte fylker. Midlene skal brukes både til investeringer og drift og vedlikehold av riks- og fylkesveger. Samferdselsdepartementet vil i hovedsak prioritere investeringer og tyngre vedlikehold. Det kreves ikke fylkeskommunal egenandel ved bruk av midlene på fylkesveger. Fordelingen av midlene på prosjekter og tiltak vil bli fastsatt seinere i samråd med de berørte fylkeskommunene.

Riksveginvesteringer - stamvegnettet

Statlige investeringsmidler fordelt på stamvegrutene:

Rute

millioner kroner

1

Ev 6 Riksgrensen/Svinesund - Oslo

175

2

Ev 6 Oslo - Trondheim

53

3

Ev 6 Trondheim - Fauske m/tilknytninger

34

4

Ev 6 Fauske - Nordkjosbotn m/tilknytninger

158

5

Ev 6 Nordkjosbotn - Kirkenes m/tilknytninger

30

6

Ev 18 Riksgrensen/Ørje - Oslo

3

7

Ev 18 Oslo - Kristiansand

459

8

Ev 39 Kristiansand - Bergen

237

9

Ev 39 Bergen - Ålesund (Vågsbotn - Spjelkavik) med tilknytning til Lærdal

100

10

Ev 39 Ålesund - Trondheim (Kjelbotn-Klett)

11

Ev 134 Drammen - Haugesund

70

12

Ev 16 Kjørbo/Sandvika - Bergen (Vågsbotn)

260

13

Rv 15 Otta - Hjelle

14

Ev 136 Dombås - Ålesund

15

Rv 2 Riksgrensen/Magnor - Kløfta m/tilknytning til Elverum (Rv 20)

16

Rv 3 Kolomoen - Ulsberg

17

Rv 35 Hønefoss - Jessheim

18

Rv 23 Lier - Drøbak - Vassum

260

I alt

1839

På en del ruter vil annen finansiering (bompenger osv.) komme i tillegg. Disse tilleggsmidlene er i 2000 anslått til 846 millioner kroner.

Riksveginvesteringer - fylkesvis fordeling

Forslag til fylkesfordeling av statlige midler til riksveginvesteringer:

Forslag 2000
millioner kroner

Østfold

48

Akershus

181

Oslo

164

Hedmark

55

Oppland

64

Buskerud

170

Vestfold

33

Telemark

127

Aust-Agder

35

Vest-Agder

43

Rogaland

116

Hordaland

234

Sogn og Fjordane

106

Møre og Romsdal

166

Sør-Trøndelag

207

Nord-Trøndelag

87

Nordland

96

Troms

72

Finnmark

49

Sum

2 053

I en del fylker vil annen finansiering (bompenger osv.) komme i tillegg. Disse tilleggsmidlene er for 2000 anslått til 867 millioner kroner.

Kollektivtransporttiltak i storbyområdene

Innenfor riksveginvesteringene foreslår regjeringen 113 millioner kroner til utbygging av infrastrukturen for kollektivtransporten i storbyområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, med omkringliggende kommuner. I tillegg kommer 115 millioner kroner til slike formål, finansiert ved hjelp av bompenger.

Formålet med midlene er å styrke kollektivtrafikken i de fire største byområdene. Samferdselsdepartementet vil seinere fordele midlene på prosjekter. Midlene omfatter investeringer i lokale trikk- og banestrekninger, jernbane og tiltak rettet mot kommunale veger, fylkes- og riksveger, med sikte på å legge til rette for kollektivtrafikken. Midlene går også til terminalanlegg. Midlene til kollektivtrafikktiltak må også ses i sammenheng med en økning i midler til bygging av gang- og sykkelveger.

Nærmere opplysninger om vegprosjekter og vegformål - se St. prp. nr. 1 (1999-2000) Samferdselsdepartementet, blant annet

  • Stamveger: Side 93-110
  • Øvrige riksveginvesteringer: Side 110-133
  • ·NB! Kopi av disse sidene kan fås fra blant annet vegkontorene i fylkene
Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen