Historisk arkiv

Vegprising i storbyområder: Kan føre til mindre køer og bedre miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 93/99
Dato: 15.09.99

Vegprising i storbyområder: Kan føre til mindre køer og bedre miljø

En ordning med vegprising kan bidra til å redusere køproblemene og bedre miljøet, særlig i storbyområdene. Vegprising betyr at bilistene må betale en viss pris for å trafikkere bestemte deler av vegnettet til bestemte tider. Som hovedregel bør vegprising tas i bruk bare i de tilfeller hvor det fra lokalt hold er gitt tilslutning til å gjennomføre en slik ordning.

Nettoinntekter fra ordninger med vegprising skal fordeles mellom berørte statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter. Midlene skal øremerkes for bruk til lokale transportformål, for eksempel utbygging og drift av kollektivtransport på veg og bane, trafikksikkerhets- og miljøtiltak.

Dette er noen av hovedpunktene i et lovforslag som nå sendes på høring til berørte myndigheter og organisasjoner, med høringsfrist 15. desember i år. Forslaget gjelder en endring i vegtrafikkloven. Endringen åpner for at man i et nærmere fastsatt område kan ta i bruk vegprising for å regulere trafikken, der dette er et hensiktsmessig og effektivt virkemiddel for å redusere køproblemene og for å bedre lokale miljøforhold. Ifølge lovforslaget, som er utarbeidet av Samferdselsdepartementet, er det i hvert enkelt tilfelle nødvendig med særskilt samtykke fra Stortinget for å kunne sette i verk en ordning med vegprising.

I forslaget er det understreket at både vegprising og bompengeordninger ikke kan nyttes samtidig i samme område. Dette betyr at eksisterende ordninger med bompengeringer rundt en del større byområder må enten avvikles i samsvar med tidligere planer eller forhandles på nytt, før vegprising eventuelt kan tas i bruk.

Lovforslaget trekker opp et prinsipielt rammeverk for bruk av vegprising. I forslaget tas det derfor ikke stilling til spørsmål som for eksempel nivået for de satser som skal nyttes ved en ordning med vegprising. - Slike spørsmål må fastlegges ved konkret utforming av den enkelte ordning. Det bør i den forbindelse blant annet legges vekt på at vegprising blir et forståelig og forutsigbart system for trafikantene. Prisnivået bør vurderes ut i fra de køkostnader og de lokale miljøkostnader som trafikken skaper. Satsene bør også – i tid og sted - variere i samsvar med variasjonene i slike kostnader, går det fram av lovforslaget.

Lagt inn 15. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen