Historisk arkiv

Intensjonsavtale om mer konkurransedyktig togtrafikk Oslo- Stockholm – København

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

4. februar 2000

Intensjonsavtale om mer konkurransedyktig togtrafikk Oslo- Stockholm – København

Transportministrene i Norge, Sverige og Danmark har inngått en intensjonsavtale om å medvirke til å legge til rette for en konkurransedyktig persontransport med jernbane mellom Stockholm, Oslo og København.

Det tas sikte på å snu den negative utviklingen for jernbanens andel av den samlede persontrafikken mellom de tre hovedstedene. De skandinaviske regjeringene har som felles mål at det ved utgangen av 2001 skal være daglige forbindelser med hurtigtog (krengetog) mellom København, Oslo og Stockholm.

Den norske samferdselsministeren og den svenske næringsministeren (ansvarlig for transportsaker) er enige om å arbeide for å gjennomføre nødvendige investeringer i infrastrukturen med sikte på å oppnå vesentlige reduksjoner i reisetiden. Det tas sikte på at det seinest innen utgangen av 2001 skal være mulig å få reisetiden på direkteforbindelsen Oslo – Stockholm ned til 4 timer og 30 minutter, mens det for strekningen Oslo-Gøteborg tas sikte på å komme ned i en reisetid på 3 timer og 20 minutter. SJ og NSB BA har besluttet å samarbeide for å etablere et nytt tilbud med krengetog, under forutsetning av at jernbanens infrastruktur tilpasses slik togtrafikk.

For å oppnå disse reisetidene i 2001 er det nødvendig med en del investeringstiltak for å legge til rette for trafikk med hurtigtog. Slike investeringstiltak omfatter Kongsvingerbanen og Østfoldbanen i Norge og Norge/Vänerbanen i Sverige.

I intensjonsavtalen legges det opp til et langsiktig samarbeid mellom de myndigheter og organ i de tre land som har ansvar for utbygging, drift og forvaltning av jernbanens infrastruktur. Dette samarbeidet skal omfatte tildeling av kapasitet på jernbanesporet, ruteplanlegging og samordning av prosedyrer for tildeling av ruter for grenseoverskridende persontransport for jernbaneforetak som søker om trafikkeringsrett. Avtalen har også som mål å legge til rette for at de tre landenes regelverk etter hvert blir mest mulig harmonisert, med sikte å lette mulighetene for å drive grenseoverskridende persontransport.

De norske, svenske og danske regjeringene er enige om – i fellesskap - å utarbeide langsiktige målsettinger for den grenseoverskridende togtrafikken i ”Det nordiske triangelet”. De tre regjeringene er også enige om å fordype samordningen ved utarbeiding av nasjonale investeringsplaner for jernbanens infrastruktur, går det fram av intensjonsavtalen.

Lagt inn 7. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen