Historisk arkiv

Virksomheten til Statens jernbanetilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 2/2000
Dato: 06.01.2000

Virksomheten til Statens jernbanetilsyn

På bakgrunn av en del omtaler i mediene i det siste vil Samferdselsdepartementet gjøre oppmerksom på følgende:

Statens jernbanetilsyn er et eget forvaltningsorgan, underlagt Samferdselsdepartementet. Tilsynet har som formål å ivareta det offentliges interesser i tilknytning til blant annet sikkerhetsspørsmål til beste for de reisende og banenes personale ved anlegg og drift av private og offentlige jernbaner, sporveg, tunnel- og forstadsbaner. Statens jernbanetilsyn skal føre tilsyn med at utøverne av jernbanevirksomhet oppfyller kravene i henhold til jernbaneloven. Statens jernbanetilsyn behandler også søknader om tillatelse til å drive jernbanevirksomhet.

Som ledd i sin virksomhet gjennomfører Statens jernbanetilsyn systemrevisjoner og inspeksjoner i jernbanevirksomhetene. I den sammenheng har Jernbanetilsynet i tiden 6. mars til 19. april 1999 foretatt en gjennomgang (revisjon) av sikkerhetsstyring i Jernbaneverket, og på dette grunnlag utarbeidet en rapport datert 7. juli 1999. Rapporten ble 8. juli 1999 sendt til Jernbaneverket.

I samsvar med gjeldende prosedyre ble så Jernbaneverket bedt om å komme med plan for korrigerende tiltak på avvik som var funnet under revisjonen.

Samferdselsdepartementet er klageinstans for vedtak som treffes av Statens jernbanetilsyn.

Kopi av Jernbanetilsynets brev til Jernbaneverket og selve rapporten ble 8. juli 1999 sendt til Samferdselsdepartementet. Rapporten ble sendt departementet fordi

departementet var kjent med at revisjonen hadde funnet sted og ønsket å ha rapporten til orientering i tilfelle Jernbaneverket skulle påklage saken til departementet.

Jernbaneverket har ikke påklaget tilsynets vedtak. Det var derfor ikke grunn for Samferdselsdepartementet til å gå videre med saken, i og med at Jernbaneverket aksepterte tilsynets rapport og pålegg om oppfølging. Jernbanetilsynets rapporter er i all hovedsak offentlige tilgjengelige og sendes til den virksomhet som har vært gjenstand for tilsyn, for eksempel Jernbaneverket eller NSB BA. Denne type faglige rapporter sendes vanligvis ikke til Samferdselsdepartementet.

I forbindelse med de rapporter som det nå vises til i pressen, vil Samferdselsdepartementet peke på følgende: Disse rapportene og eventuelle andre rapporter fra Statens jernbanetilsyn er en ordinær del av tilsynsvirksomheten. Det er ikke påvist feil eller mangler i disse rapportene som tilsa at Jernbanetilsynet skulle benytte sin fullmakt til å iverksette ekstraordinære pålegg overfor Jernbaneverket om begrensninger i, eller stans av virksomhet.

Lagt inn 7. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen